Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Регіональна нарада з реалізації інвестиційного підходу при фінансуванні програм з ВІЛ/СНІД в країнах Східної Європи та Центральної Азії
24.02.2016
13:55

Регіональна нарада з реалізації інвестиційного підходу при фінансуванні програм з ВІЛ/СНІД в країнах Східної Європи та Центральної Азії

З 23 по 25 лютого 2016 року у м. Відень, Австрія відбувається Регіональна нарада з реалізації інвестиційного підходу при фінансуванні програм з ВІЛ/СНІД в країнах Східної Європи та Центральної Азії (СЄЦА) з метою обговорення прискореного темпу відповіді  на епідемію ВІЛ/СНІД до 2020 року (Fast-Track) в країнах СЄЦА і розробки планів дій на 2016-2017 роки, базуючись на інвестиційному підході.

На 37-му засіданні Координаційної ради програми ЮНЕЙДС була прийнята нова стратегія ЮНЕЙДС на 2016-2021 роки, яка стала однією з перших в системі ООН, що включає в себе Цілі сталого розвитку. Всі країни СЄЦА підтвердили свою прихильність досягненню «цілей 90-90-90», однак на тлі обмеження державних бюджетів і зменшення фінансування зі сторони донорів, виконання цих зобов'язань опинилося під питанням у більшості країн регіону і вимагає постійної політичної і технічної підтримки.

У цій складній і насиченій подіями обстановці, ЮНЕЙДС та спонсори в усьому світі і даному регіоні, зокрема, пропонують здійснити зрушення в бік інвестиційного мислення при плануванні заходів з протидії епідемії з метою максимального впливу інвестиційної програми і отримання найбільшої і довгостроковий користі для охорони здоров'я та економіки від програм по боротьбі з ВІЛ.

Стратегічний і скоординований підхід до мобілізації ресурсів, необхідних для викорінення епідемії СНІДу, буде мати важливе значення на роки вперед. Частка внутрішнього фінансування повинна поступово збільшуватися у зв'язку з очікуваним скороченням зовнішнього фінансування в найближчому майбутньому. Одночасно всі зацікавлені сторони повинні переглянути пріоритетність витрат для оптимального співвідношення ціни і якості програм по боротьбі з епідемією.

Дана регіональна оглядова нарада дозволить міжнародним партнерам та країнам СЄЦА поділитися своїм досвідом, сформулювати порядок денний і визначити пріоритети в діях щодо вирішення завдань, що стоять перед країнами регіону і всього світу. В нараді беруть  участь представники 12 країн регіону – Білорусь, Болгарія, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Македонія, Молдова, Російська Федерація, Таджикистан, Узбекистан та Україна та представники міжнародних організацій*.

У склад делегації  від України ввійшли Світлана Осташко, директор Департаменту громадського здоров’я МОЗ України, професор Наталія Нізова, директор ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України», Ігор Кузін, керівник Центру МіО «ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України», Дмитро Шерембей, голова координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», Елеонора Гвоздєва, радник зі стратегічної інформації офісу UNAIDS в Україні та Олена Нечосіна, технічний радник Робочої групи МОЗ з питань забезпечення сталості послуг.

*Регіональний офіс ЮНЕЙДС, штаб-квартира ЮНЕЙДС, представники Світового банку, Глобальний фонд, Oxford Policy Management - Лондон, регіональні офіси ПРООН, ЮНОДК, ЮНФПА, ВООЗ, ЮНІСЕФ, представники USAID в Центральній Азії, незалежні економісти у сфері охорони здоров'я і розробники програм моделювання з Університету Нового Південного Уельсу (UNSW) або Університетського коледжу Лондона (UCL), Фонд «Кураціо» (Грузія), регіональні мережі неурядових організацій EHRN (Євразійська мережа зменшення шкоди) і ECUO (Східноєвропейське і Центрально- азіатське Об'єднання ЛЖВ), «Мережа країн з низькою поширеністю ВІЛ-інфекції Центральної та Південно-Східної Європи».


Інші новини