Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Семінар із сучасних практик інфекційного контролю пройшов в Манілі
13.08.2018
18:30

Семінар із сучасних практик інфекційного контролю пройшов в Манілі

6-7 серпня 2018 року в м. Маніла, Філіппіни, пройшов робочий семінар «Глобальна консультація та підтримка впровадження програм інфекційного контролю». Про стан впровадження сучасних практик інфекційного контролю на глобальному та регіональних рівнях говорили фахівці із України, Бірми, Індії, Індонезії, Казахстану, Китаю, Нігерії, Пакістану, ПАР та Філіппін.

До складу української делегації увійшли Олександр Мацьков, лікар-фтизіатр відділу координації програм лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я, Андрій Александрін, ГО «Інфекційний контроль в Україні» і Тамара Іваненко, PATH.

Протягом двох днів учасники зустрічі обговорили існуючі практики, інструменти та документи щодо інфекційного контролю, відповідність заходів інфекційного контролю регіонального рівня глобальним цілям.

Окремо делегати приділили увагу питанню пріоритетів універсальних заходів  інфекційного контролю для боротьби з мультирезистентним туберкульозом, а також набору показників для моніторингу та оцінки інфекційного контролю ТБ для оцінки ефективності у Національному плані з ІК.

Олександр Мацьков, лікар-фтизіатр відділу координації програм лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я, презентував статистичні дані та останні тренди щодо епідситуації з ТБ в Україні. Він розповів про індикатори, що використовуються для оцінки ефективності заходів інфекційного контроля на національному та регіональному рівнях в Україні. Крім того, Олександр Мацьков  окреслив ключові виклики, що стоять перед країною для успішного впровадження належного рівня інфекційного контролю в системі надання медичної допомоги хворим.

Олександр Мацьков: «Цього року фахівцями Центру громадського здоров’я та ГО «Інфекційний контроль в Україні» розроблено Національний план з антибіотикорезистентності, що зараз знаходиться на погоджені в профільних міністерствах. Ми сподіваємося, що до кінця цього року він буде затверджений та розпочнеться його впровадження».

За його словами, наразі в 6 регіонах України розпочато реалізацію пілотного проекту із впровадження інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я.

Представники USAID та ВООЗ підкреслили, що рівень впровадження інфекційного контролю на рівні держави свідчить про якість надання медичної допомоги в країні.

За результатами робочої зустрічі було визначено, що ключовим індикатором ступеню впровадження заходів інфекційного контролю є захворюваність медичних працівників.

Українські фахівці отримали перелік індикаторів інфекційного контролю, що будуть обговорюватися на національному рівні та в подальшому включені до проекту Національної дорожньої карти з питань впровадження інфекційного контролю.

Семінар «Глобальна консультація та підтримка впровадження програм інфекційного контролю» організовано за підтримки проекту TB CARE II, USAID.

Інші новини