Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Світовий досвід у попередженні передачі ВІЛ-інфекції від матері дитині
23.04.2015
11:19

Світовий досвід у попередженні передачі ВІЛ-інфекції від матері дитині

21-23 квітня 2015 року у м.Астана, Казахстан, відбулася об’єднана технічна консультація на тему «Досягнення та складнощі на шляху елімінації передачі ВІЛ від матері дитині та викорінення вродженого сифілісу в Європі та Центральній Азії».

У роботі заходу взяли участь представники медичної спільноти із 12 країн Східної Європи та Центральної Азії (Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Республіка Молдова, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан та Україна) та декілька країн Центральної та Західної Європи.  Від ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» захід відвідала епідеміолог Віолетта Марциновська.

Основна мета зустрічі - обговорення проекту Глобального керівництва за критеріями і процесами валідації (підтвердження) ліквідації передачі від матері до дитини ВІЛ та вродженого сифілісу. Для здійснення процедури валідації країни повинні мати високоякісні системи епіднагляду для моніторингу елімінації передачі від матері до дитини ВІЛ-інфекції та вродженого сифілісу, а також проводити на постійній основі ефективні програмні заходи з високим рівнем охоплення цільових груп (вагітні, діти).

В процесі консультацій міжнародна експертна група обговорила успішні регіональні приклади та актуальні стратегії щодо попередження передачі ВІЛ від матері дитині з метою поширення цього досвіду в інших регіонах. Україна представила досвід проведення моніторингу та оцінки заходів передачі від матері до дитини ВІЛ та вродженого сифілісу у доповіді «Елімінація передачі ВІЛ-інфекції від матері дитині і вродженого сифілісу в Україні».

У фокусі фахівців - вагітні жінки, які живуть з ВІЛ, споживачі ін'єкційних наркотиків, працівники секс-індустрії, представники етнічних меншин, мігранти, біженці і ув'язнені, які не мають можливості отримувати допологову допомогу або звертаються за такою допомогою надто пізно, втрачаючи свій шанс народити здорову дитину.

Учасники технічної консультації обговорили можливості залучення до профілактики і надання допомоги партнерів-чоловіків, оскільки в деяких країнах значна частина вагітних жінок, які живуть з ВІЛ, повідомляють, що їх статеві партнери також інфіковані або мають високий ризик інфікуватися  ВІЛ.

Обмін досвідом між фахівцями медичної галузі в рамках цієї події робить  значний внесок у реалізацію Глобальних стратегій сектора охорони здоров'я з ВІЛ/СНІДу та інфекцій, що передаються статевим шляхом на 2016-2022 рр.

Про організацію

Державна установа «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров'я України» (УЦКС) був створений з метою покращення координації та спрямування національних зусиль для боротьби з ВІЛ, туберкульозом та іншими соціально небезпечними захворюваннями в Україні.

Центр було сформовано у 2012 році на базі Державної установи «Український центр профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ України» та Державного закладу «Всеукраїнський центр контролю за туберкульозом МОЗ України».
УКЦС виступає провідним експертом в таких напрямках: збір даних з ВІЛ-інфекції та туберкульозу по всій країні, фармацевтичний менеджмент ВІЛ та туберкульозу,  розробка стандартів і протоколів для лікування туберкульозу та ВІЛ, оцінка та контроль якості постачальників медичних послуг.

Директор центру – д. мед. н., проф. Наталія Миколаївна Нізова.

Інші новини