Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Тренінг із секвенування в Центрі громадського здоров’я: новий етап у діагностиці туберкульозу в Україні для контролю за стійкістю до ліків
11.10.2024
17:55

Тренінг із секвенування в Центрі громадського здоров’я: новий етап у діагностиці туберкульозу в Україні для контролю за стійкістю до ліків

З 27 вересня 2024 року в референс-лабораторії діагностики туберкульозу, бактеріальних, паразитарних та особливо небезпечних патогенів Центру громадського здоров’я протягом десяти днів тривав практичний тренінг «Основні принципи секвенування в контексті діагностики туберкульозу».

Метою даного тренінгу була теоретична та практична підготовка лабораторних фахівців у галузі молекулярної діагностики, використовуючи метод секвенування нового покоління. Найбільше значення приділялось практичній підготовці та напрацюванню досвіду в цій методиці.

Тренінг проводив міжнародний експерт Андрій Голубов, спеціаліст Супранаціональної референс-лабораторії з діагностики туберкульозу (Гаутінг, Німеччина). Захід відбувся за технічної підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Про важливість секвенування

Секвенування — це інновацій метод дослідження, який дозволяє у короткий термін «прочитати» генетичний код живих організмів, у тому числі мікобактерії туберкульозу. Завдяки секвенуванню лабораторні фахівці можуть оперативно визначати наявність мутацій у мікобактеріях туберкульозу, які зумовлюють стійкість до певних протитуберкульозних препаратів.

Спираючись на результати секвенування, лікарі зможуть своєчасно коригувати стратегію лікування, забезпечуючи пацієнтам максимально ефективне лікування.

Перспективи для України

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує впровадження секвенування як частини рутинної діагностики туберкульозу («Операційне керівництво ВООЗ щодо туберкульозу. Модуль 3: Встановлення діагнозу — швидка діагностика для виявлення туберкульозу, третє видання» (2024) — переклад документа на сайті Центру).

Впровадження секвенування відкриває нові можливості для українських лабораторій і системи охорони здоров’я загалом. Ця технологія допоможе значно зменшити час, необхідний для отримання точних результатів, що дозволить лікарям швидше реагувати на зміни у стані пацієнта і коригувати лікування. Застосування секвенування також сприятиме формуванню бази даних про мутації туберкульозних бактерій в Україні, що допоможе в плануванні національних стратегій боротьби з хворобою.

У майбутньому використання секвенування дозволить Україні не лише покращити ефективність лікування, але й знизити рівень поширення туберкульозу серед населення.

Інші новини