Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
25.01.2021
11:14

Тягар хвороб органів травлення. Висновки з дослідження Глобального тягаря хвороб у 2019 році

Хвороби органів травлення є шостою найпоширенішою причиною смерті у світі та у 2019 році призвели до 2,56 мільйонів смертей. В Україні ці недуги є третьою із п’яти основних причин смерті українців згідно з Висновками з дослідження Глобального тягаря захворювань за 2019 рік.

Смертність від хвороб органів травлення в населення України була зафіксована, як одна з найвищих у світі. У національному масштабі в 1990 році було зафіксовано 16 845 смертей, що склало 2,7 % від загальної кількості смертей. У 2019 році цей показник збільшився майже вдвічі — зафіксовано 30 239 випадків, що складає 4,3 % від загальної кількості смертей.

Найпоширеніші форми хвороб органів травлення, які спричиняють значну кількість смертей серед населення України:

 

Чоловіки

Жінки

1.

Цироз та інші захворювання печінки

Цироз та інші захворюваннях печінки

2.

Панкреатит

Судинні ураження кишечника

3.

Хвороби верхньої травної системи

Панкреатит

4.

Судинні ураження кишечника

Хвороби верхньої травної системи

5.

Інші захворювання органів травлення

Паралітичний ілеус і кишкова непрохідність

6.

Паралітичний ілеус і кишкова непрохідність

Захворювання жовчного міхура та жовчних проток

7.

Захворювання жовчного міхура та жовчних проток

Інші захворювання органів травлення

8.

Запальні захворювання кишечника

Запальне захворювання кишечника

9.

Пахова, стегнова й черевна грижі

Пахова, стегнова й черевна грижі

10.

Апендицит

Апендицит

Українці втрачають значно більше — понад мільйон — років через хвороби органів травлення, аніж сусідні країни та США.

Основні фактори ризику, що сприяють передчасній смерті від хвороб органів травлення в Україні:

1. Вживання алкоголю

Алкоголь може пошкодити органи, з якими він контактує в травній системі, включаючи рот, горло, стравохід і шлунок. Після потрапляння в кров він може пошкодити печінку й товсту кишку. Зловживання алкогольними напоями може спричинити цироз печінки, гепатит, панкреатит.

Вживання алкоголю може порушувати функції шлунку різними способами, наприклад, може вплинути на вироблення шлункової кислоти, пошкодити слизову оболонку шлунка та спричинити запалення.

Печінка розщеплює алкоголь трьома різними способами, і всі три способи призводять до перетворення алкоголю в ацетальдегід, який є клітинною отрутою і викликає запальні зміни в печінці. Ці процеси можуть призвести до ожиріння печінки, цирозу й інших захворювань печінки.

Вживання алкоголю збільшує ризик раку ротоглотки та може збільшити ризик раку порожнини рота в поєднанні з курінням.

2. Вживання наркотиків

Деякі наркотичні речовини можуть впливати на травну систему. Наслідки їх вживання можуть включати зниження апетиту, погіршення травлення, запори, блювання, дегідратацію, нездатність засвоювати поживні речовини, появу виразок. А також можуть пошкоджувати тканини кишечника, печінки і шлунку, спричинити онкологічні захворювання, як рак шлунка, товстої кишки, прямої кишки та стравоходу.

3. Куріння

Куріння може пошкодити травну систему різними способами. Курці, як правило, отримують печію та виразкову хворобу частіше, ніж некурці, а також ускладнює лікування цих станів. Куріння збільшує ризик хвороби Крона та жовчнокам’яної хвороби. Також збільшує ризик більшої шкоди при захворюваннях печінки. Куріння також може погіршити панкреатит. Крім того, куріння пов’язане з раком органів травлення, зокрема раку рота, губ і гортані, а також раку стравоходу, шлунка, підшлункової залози, печінки, товстої кишки та прямої кишки.

4. Високий індекс маси тіла

Переїдання й ожиріння впливає на імунітет і сприяє розвитку хронічних недуг. Надмірна вага підвищує ризик хвороб органів травлення та може стати причиною високого рівня холестерину в крові, спричиняти такі ускладнення як метаболічний синдром, захворювання жовчного міхура

Хронічне ожиріння також призводить до інсулінорезистентності й діабету, змін у печінці або захворювання печінки, зокрема неалкогольної жирової хвороби печінки, і таких видів раку, як рак стравоходу, підшлункової залози, товстої кишки, прямої кишки, печінки.

Вплинути на зменшення тягаря хвороб органів травлення в Україні можна за допомогою зменшення основних факторів ризику серед населення, що можуть призвести до передчасної смерті.

 

Про дослідження:

Міжнародне дослідження тягаря хвороб (Global Burden of Disease — GBD) вимірює тягар проблем здоров’я серед населення в 195 країнах, включно з Україною. Це найповніше порівняльне дослідження з питань охорони здоров’я, яке охоплює 286 причин смерті, 369 захворювань та травм та 87 факторів ризику у 204 країнах та територіях, починаючи з 1990 року. Дослідження є систематичним науковим зусиллям кількісної оцінки втрати здоров’я від хвороб, травм і ризиків за віком, статтю в часовій динаміці. Координується Інститутом метрики та оцінки здоров’я при Університеті Вашингтону (Institute for Health Metrics and Evaluation — IHME).

Інші новини