Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Києві стартував тренінг для соціальних працівників щодо профілактики ВІЛ-інфекції
07.12.2023
12:37

У Києві стартував тренінг для соціальних працівників щодо профілактики ВІЛ-інфекції

У Києві фахівці Центру громадського здоров’я України спільно із I-TECH (International Training & Education Center for Health) розпочали триденний тренінг для соціальних працівників “Профілактика ВІЛ-інфекції. Програма з доконтактної профілактики ВІЛ-інфекції (ДКП). Основи консультування ключових груп щодо інфікування ВІЛ”.

Участь у заході беруть представники неурядових організацій, які зокрема будуть виступати у ролі тренерів для своїх колег. Під час тренінгу вони покращать знання щодо реалізації підходів до профілактики ВІЛ, програми з ДКП, познайомляться із методиками мотиваційного консультування для покращення практичних навичок з профілактики ВІЛ-інфекції та надання послуг ДКП. 

У перший день тренінгу, 6 грудня, завідувачка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ Лариса Гетьман ознайомила учасників тренінгу з законодавчими та нормативними актами щодо ДКП, а також із клінічними протоколами та стандартами.

“Наразі є потреба у вдосконаленні роботи на рівні регіонів, у тому числі маршрутів пацієнта, стандартних операційних процедур, покращувати роботу щодо взаємодії закладів охорони здоров’я та неурядових організацій з питань ДКП”, - уточнила очільниця відділу.

Спікеркою тренінгу стала й головна фахівчиня відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ Людмила Легкоступ. Вона розповіла про визначення ключових та вразливих груп населення щодо інфікування ВІЛ, а також про програми з профілактики ВІЛ-інфекції, які впроваджуються в Україні.

За статистикою ЦГЗ, станом на 2021 рік 75% людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, знають про свій статус. У 2022 році в Україні вдалося досягти показника у 79%. Із них у 2021 році лікування отримували 83%, а у 2022 році - 77%. Водночас, у 2021 році супресії досягли 94% з них, а у 2022 році - 95%.

Також Людмила Легкоступ уточнила, що дані 2022 року свідчать про найбільше покриття послугами профілактики та тестування на ВІЛ у Дніпропетровській та Одеській областях, а також у Києві. Протягом останніх років рівень доконтактної профілактики в Україні зріс у декілька разів, однак не охоплює покриття відповідно до оціночних даних щодо ключових груп.

Наразі у державних профілактичних програмах щороку вдається охопити близько 300 із 600 тис. людей з ключових груп (групи людей, які через особливості їх поведінки та поведінки їхнього оточення мають підвищений ризик інфікування ВІЛ). 

“Дієвими є комплексні методи профілактики із застосуванням як медичних, так і немедичних програм профілактики ВІЛ… А застосування стратегії “Тестуй і профілактуй” є ключовим, щоб люди з негативним результатом тесту на ВІЛ, але які мають ризик інфікування, залишалися негативним”, - зазначила фахівчиня.

Участь у заході взяла також консультантка з питань сексуального здоров'я та ВІЛ, медична директорка Центру сексуального здоров'я у Сендіфорді (Шотландія) Бекі Меткалфе. Вона також підкреслила, що ДКП сама по собі не працюватиме, якщо не доповнити її комплексом інших послуг та прихильністю до прийому препаратів. Експертка наголосила, що ДКП варто пропонувати усім особам, які мають ризик інфікування ВІЛ. 

Нагадаємо, що на Платформі Центру громадського здоров’я можна пройти курс “Доконтактна профілактика (ДКП) для людей, які вживають наркотики ін'єкційно”. Він доступний за посиланням.

Раніше ЦГЗ розповідав, що у Києві відкрився Wellness Center, де можна пройти швидке тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В, С та сифіліс.
 

Інші новини