Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У регіони України надійде партія препаратів для лікування хворих на вірусний гепатит C, закуплених державним коштом
24.09.2020
15:44

У регіони України надійде партія препаратів для лікування хворих на вірусний гепатит C, закуплених державним коштом

Завдяки новій поставці препаратів лікування стане можливим для більше 18 000 пацієнтів із вірусним гепатитом C.

Закуплені препарати – це новітні ліки прямої дії, що відповідають рекомендаціям ВООЗ та Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки щодо лікування гепатиту C. Зокрема, схеми лікування препаратами софосбувір/даклатасвір та софосбувір/велпатасвір універсальні, оскільки ефективно діють одразу на всі генотипи вірусу гепатиту С. Інноваційність курсу дозволяє приймати таблетки протягом 3 або 6 місяців і не вимагає додаткових процедур, зокрема введення препаратів ін’єкційно.  Лікування  проводиться шляхом разового щоденного прийому препаратів. Завдяки комбінованому підходу, нові лікарські засоби набагато ефективніші, безпечніші, організм оперативніше реагує на терапію, тому лікування відбувається значно швидше та ефективніше. Для лікування вірусного гепатиту С використовуються високоефективні препарати, що мають низьку ймовірність появи побічних ефектів, на відміну від препаратів попереднього покоління.

Ефективність курсу лікування доведена та сягає понад 90%.

В регіони відповідно до наказу МОЗ України від 04.09.2020 № 2028 надійдуть такі ліки: 

  • софосбувір/ледіпасвір, розподілений у кількості  7507 курсів для лікування пацієнтів. 
  • софосбувір/велпатасвір для лікування 1 201 пацієнтів.
  • даклатасвір у кількості 15 877 курсів  нарешті дозволить використання комплексного курсу лікування гепатиту С, софосбувір у розмірі 9637 курсів, які було доставлено раніше. Очікується додаткова поставка 6172 курсів софосбувіру.

Нагадаємо, що наразі численні дослідження підтвердили виліковність вірусного гепатиту С. Хворі на вірусний гепатит С, незалежно від стадії ураження печінки, можуть бути повністю вилікуванні. Що раніше буде розпочате лікування – то вищими будуть шанси на одужання.

Якщо у вашому медичному закладі кажуть, що ліків немає, зверніться до головного лікаря закладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja.

Нагадаємо, обласні департаменти охорони здоров’я зобов'язані інформувати громадськість про наявність ліків у медичних закладах - вичерпна і актуальна інформація має бути відображена на офіційних сайтах. Крім того, регіональні департаменти повинні моніторити залишки ліків і вакцин у кожному медичного закладу області і за потреби здійснювати оперативний перерозподіляти між закладами.

Інші новини