Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Всесвітній день донора МОЗ та ЦГЗ закликають українців ділитися кров’ю регулярно
14.06.2019
13:02

У Всесвітній день донора МОЗ та ЦГЗ закликають українців ділитися кров’ю регулярно

До Всесвітнього дня донора в Україні триває акція благодійної здачі крові #яДонор. Міністерство охорони здоров'я та Центр громадського здоров'я МОЗ України закликають українців ставати донорами та здавати кров регулярно, оскільки в Україні кількість донацій майже втричі менша (12 на 1000 населення), ніж рекомендовано Всесвітньою організацією охорони здоров’я (33 на 1000 населення).

Утім цю ситуацію може змінити кожен українець. Якщо ви не маєте протипоказань – закликаємо ділитися кров'ю, або підтримати акцію інформаційно: написати про потребу донорства в соцмережах і закликати інших пожертвувати кров для тих, хто її потребує. До Світового дня донора гасло від ВООЗ цього року – безпечна кров для всіх. Саме рівний доступ пацієнтів до безпечної крові і її компонентів – це головна мета і Стратегії розвитку національної системи крові в Україні.

Процес реформування системи крові в Україні триває та має завершитися до 2022 року. Зокрема, Центр громадського здоров’я МОЗ України спільно з Міністерством охорони здоров'я розробили Стратегію розвитку національної системи крові, яка вже затверджена урядом. Вказана Стратегія має наблизити Україну до стандартів ЄС і створити необхідні умови для вільного доступу пацієнтів до безпечної крові та її компонентів.

“Цільова система матиме три рівні: на національному рівні МОЗ здійснюватиме контроль та ліцензування, ЦГЗ МОЗ – методологічну, координаційну та інформаційну підтримку центрів крові, НСЗУ оплачуватиме вартість крові та її компонентів. На регіональному рівні центри крові здійснюватимуть забір, зберігання, переробку та транспортування крові та компонентів. На регіональному рівні заклади охорони здоров’я зможуть надавати тільки послугу з трансфузії та зберігання крові. Таким чином контроль за якістю крові та компонентів буде перекладений на центри крові, а лікарні отримуватимуть готові якісну кров та її компоненти", – розповів Андрій Скіпальський, генеральний директор Директорату громадського здоров’я.

Також передбачається впровадження єдиної електронної системи моніторингу та реєстру донорів. База буде єдиною для всіх установ системи крові та закладів охорони здоров’я. Це допоможе оперативно контролювати обіг компонентів крові і ефективно розподіляти запаси.

Нині, крім низької культури донорства, у системи крові є чимало інших проблем, які не вирішували десятиліттями. Зокрема йдеться про неефективну систему управління та відсутність координації між регіонами, неправильне формування потреби, нестачу як фінансових, так і кадрових і матеріально-технічних ресурсів, а також низьку якість компонентів крові.

“Нинішнє становище системи крові в Україні призводять до парадоксальної ситуації: в одних регіонах дефіцит крові, в інших тим часом – великі обсяги крові і її компонентів утилізують через те, що спливає термін придатності. Реформування системи крові необхідне передусім для того, щоб забезпечити якісними компонентами крові людей, які цього потребують. Тож наші зусилля направлені не лише на реформування системи і її логістики, а й першочерговою задачею є контроль за якістю крові для пацієнтів”, – наголосив Володимир Курпіта, генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Наразі вся система охорони здоров’я переходить від утримання ліжко-місць і закладів до оплати за конкретні послуги. З 2022 року держава через НСЗУ оплачуватиме вартість наданої медичної послуги, до якої входитиме вартість компонентів крові.

“Кожні кілька секунд хтось у світі потребує крові. І саме добровільна та регулярна пожертва крові від донорів рятує мільйони життів щороку. Крім змін у структурі системи крові і в підходах до фінансування, важливо змінити ставлення українців до донорства. Якомога більше людей повинні позбутися стереотипів і усвідомити, що здавати кров – це безпечно, корисно для вашого здоров’я, і це рятує комусь життя”, – розповіла начальниця відділу безпеки крові та донорства Центру громадського здоров’я МОЗ України Ірина Славінська.

Хоч кількість донорів в Україні постійно зростає, втім більшість із них стають донорами лише раз у житті – коли доводиться рятувати своїх близьких чи рідних. Загалом 70% донорів здають кров лише раз у житті. Втім якщо б донори регулярно ділилися кров’ю, це допомогло б врятували десятки тисяч життів.

“За тиждень акції благодійної здачі крові #яДонор в системі громадської організації “ДонорUA” зареєструвалося близько 200 нових донорів, що втричі перевищує середню статистику реєстрацій звичайного дня. Іноді вам може здаватися, що проблема донорства - це про когось іншого і далеко від вас, але це стосується насправді кожного з нас, бо в критичний момент саме донор може врятувати життя”, – додав Олександр Краковецький, технічний керівник проекту “ДонорUA”.

Щоб підтримати рух #яДонор і здати кров, потрібно підготуватися і впевнитися, що ви можете бути донором.

Докладніше про те, хто може бути донором і як підготуватися до здачі крові, – за посиланням.

Інші новини