Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Уряд подав до Верховної Ради України проект програми протидії туберкульозу до 2021 року
14.01.2019
15:00

Уряд подав до Верховної Ради України проект програми протидії туберкульозу до 2021 року

Кабінет Міністрів України подав до Верховної Ради проект Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2018–2021 роки». Законопроект зареєстровано у парламенті 14 січня під № 9467.

Головною метою програми є стабілізація рівня захворюваності на туберкульоз в Україні, зменшення рівня смертності від нього та підвищення ефективності лікування хворих. Програмою передбачено швидке реформування підходів до надання протитуберкульозної медичної допомоги населенню в Україні. Одним із нових стратегічних напрямків є впровадження моделі протитуберкульозної допомоги, орієнтованої на потреби людей.

Акцент буде зроблено на лікуванні хворих на амбулаторному етапі. Програма передбачає запровадження стійких механізмів фінансування та оплати праці медичних працівників для досягнення вищих результатів у сфері профілактики та лікування туберкульозу.

«Реалізація програми забезпечить 100% доступ до лікування всіх хворих на туберкульоз шляхом впровадження нового підходу, максимально орієнтованого на пацієнта. Перш за все це перехід до амбулаторної допомоги хворим на туберкульоз із дотриманням сучасних принципів інфекційного контролю, впровадження короткострокових режимів лікування новими препаратами, що вже у 2018 р. зареєстровані в Україні», — коментує перший заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України Віктор Ляшко.

Програма передбачає доступ до своєчасної діагностики туберкульозу шляхом закупівлі необхідних матеріалів для молекулярно-генетичних методів дослідження, що дозволяють ставити точний діагноз упродовж двох годин.

«Ми прагнемо забезпечити тестування на медикаментозну чутливість до протитуберкульозних препаратів усіх хворих на легеневий туберкульоз, аби забезпечити ефективне лікування та швидке одужання кожного пацієнта», — додав Віктор Ляшко.

Програма була розроблена ЦГЗ на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1011-р «Про схвалення Концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2018–2021 роки».

Інші новини