Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні реформують систему протитуберкульозної допомоги населенню
05.03.2019
15:57

В Україні реформують систему протитуберкульозної допомоги населенню

Принципово новий підхід до надання протитуберкульозної допомоги викладено в Загальнодержавній цільовій соціальній програмі протидії захворюванню на ТБ на 2018–2021 роки (законопроект № 9467). Це забезпечить реформування системи протягом наступних кількох років та якісно новий рівень протидії ТБ в Україні.

«Протягом наступних кількох років передбачено швидке реформування підходів до надання протитуберкульозної допомоги населенню в Україні з урахуванням наявного в країні та передового світового досвіду, принципів доказової медицини та за умови зміни моделей фінансування», — зазначив генеральний директор Центру громадського здоров’я Володимир Курпіта під час наради з керівниками протитуберкульозних закладів України 5 березня.

Протидія захворюванням, які мають найбільший негативний соціально-демографічний та економічний вплив, є пріоритетом України на шляху інтеграції до європейської спільноти і цивілізованого світу загалом. Це також передбачено в рамках досягнення цілей сталого розвитку Організації Об’єднаних Націй (ООН).

З метою впровадження міжгалузевого комплексного підходу до формування та реалізації державної політики у сфері протидії ТБ шляхом об’єднання зусиль державного та неурядового секторів із залученням міжнародної технічної підтримки розроблено принципово нову за своїми концептуальними засадами Загальнодержавну цільову соціальну програму протидії захворюванню на ТБ на 2018–2021 роки.

З 2020 р. передбачено зміни у фінансуванні протитуберкульозної медичної допомоги. Більшість цих послуг буде профінансовано з програми медичних гарантій, зокрема, амбулаторне лікування хворих на туберкульоз (передбачено пілотування в 2019 р.) та стаціонарна допомога (виключно за умови показань для госпіталізації). Окремо, з програми «Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями», буде профінансовано профілактичні заходи.

Інші новини