Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні стартує нова інформаційна кампанія проти куріння кальяну
05.11.2018
15:00

В Україні стартує нова інформаційна кампанія проти куріння кальяну

5 листопада 2018 відбулась прес-конференція, на якій було представлено інформаційну соціальну кампанію про небезпеку куріння кальяну. Кампанія є спільною ініціативою Центру громадського здоров'я МОЗ України та громадської організації “Життя”.

Метою кампанії є підвищення рівня поінформованості населення про небезпеку куріння кальяну та зменшення поширеності його куріння в Україні. В листопаді-грудні у Києві та регіонах буде поширено в закладах охорони здоров’я, громадських місцях та соціальних мережах відео-ролики та плакати, що пояснюють небезпеку куріння кальяну.

«Куріння кальянів набуває все більшої поширеності в Україні. Разом з тим, відповідно до результатів останнього Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну, лише трохи більше половини дорослого населення - близько 54% - усвідомлюють ризики, пов’язані з вживанням цього продукту. Це свідчить про нагальну необхідність проводити просвітницькі заходи, щоб інформувати громадян про шкоду від куріння кальяну. Саме цьому й присвячена інформаційна кампанія, яку ми сьогодні анонсуємо. Ми щиро сподіваємося, що її результатом стане підвищення рівня обізнаності населення та зменшення поширеності куріння кальяну, зокрема, серед підлітків та молоді», - прокоментував Владислав Збанацький, заступник Генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».  

Згідно з результатами останнього Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (2017 рік), 2,1 % дорослих є активними курцями кальяну. Крім того, опитування ініціативи U-Report[1], яке проводилося у вересні 2018 року, показало, що серед молоді 14–34 років, які нині не курять, близько половини пробували курити кальяни – 49,2%. Однією з причин збільшення популярності куріння кальянів є низький рівень обізнаності про їхню шкоду для здоров’я та невиконання Закону про заборону куріння кальянів у закладах ресторанного господарства.

«Відповідно до ст. 12 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну Україна, як підписант цього міжнародного документа, зобов’язана проводити інформування населення про небезпеку для здоров’я споживання тютюну й впливу тютюнового диму. Разом з партнерами з Центру громадського здоров’я ми розробили три короткі відео-ролики, а також підготували 4 інформаційних постери про ризики для здоров’я від куріння кальяну. Інформаційна кампанія проводиться за підтримки Неприбуткової Наукової Організації «Vital Strategies». Запрошуємо всіх долучатися до розповсюдження цих матеріалів задля майбутнього України без тютюну та кальянів», - зазначила Оксана Левицька, координаторка соціальної інформаційної кампанії, ГО «Життя».

Всесвітня організація охорони здоров’я ще у 2005[2] році попередила, що дим кальянів, як і дим інших тютюнових виробів, містить токсичні речовини, що зумовлюють розвиток раку легень та інших видів раку, серцево-судинних, респіраторних та інших захворювань.

Отто Стойка, національний експерт з контролю над тютюном, головний лікар Київського міського центру здоров’я: «Кальяни становлять велику загрозу для здоров’я самих курців, а для людей навколо вона навіть більша, ніж від сигаретного диму. Люди, які вживають кальян протягом півгодини – години, отримують в десятки разів більше токсичних і канцерогенних речовин, ніж під час куріння сигарет. Вони отримують велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі – гіпоксію. Часто куріння кальяну асоціюється з відпочинком з друзями і створює псевдокультуру, яка, на жаль, стала дуже поширеною в нашій країні. Це велика соціально-медична проблема, тому треба робити профілактичні інтервенції та заходи. Насамперед, оберігати людей від вторинного кальянного диму і контролювати заборону куріння кальяну в приміщеннях. Адже для молоді це може стати спусковим механізмом для початку вживання інших форм тютюну».

Експерти наголосили, що курити кальяни у громадських місцях, включно із закладами ресторанного господарства, заборонено з 2012 року на рівні із курінням звичайних та електронних сигарет.  Проте за результатами громадського моніторингу у січні 2018 року, що мав на меті оцінити стан виконання бездимного Закону[3], куріння кальянів було виявлено у 17,6% закладів (від усіх перевірених кафе, барів та ресторанів). З 2017 року Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів не проводить перевірки закладів ресторанного господарства за скаргами споживачів щодо куріння у цих закладах, пояснюючи це колізією в законодавстві. Громадян позбавили будь-якої можливості захистити своє право на чисте повітря. При цьому недобросовісний бізнес лишається повністю безкарним і продовжує порушувати чинне законодавство.

Щоб уникнути маніпуляцій та забезпечити точність трактування антитютюнового законодавства в частині контролю за його дотриманням, ще в липні 2016 року група народних депутатів із різних фракцій зареєстрували законопроект №4030а. Цей законопроект визначає, що Держпродспоживслужба матиме беззаперечне право здійснювати перевірки за зверненнями громадян. Тому експерти з контролю над тютюном звертаються до Верховної Ради з проханням невідкладно прийняти законопроект №4030а.

Матеріали інформаційної соціальної кампанії «Куріння кальяну вбиває» доступні для розповсюдження за умови обов’язкового посилання на Центр громадського здоров'я МОЗ України та громадську організацію “Життя”  https://bit.ly/2zp1lrI

 

[1] Ініціатива U-Report за підтримки UNICEF провела нерепрезентативного опитування молоді щодо куріння.  Опитування проводилось впродовж 5-7 вересня 2018 року за допомогою смс, FB, Telegram та інших каналів; у ньому взяли участь 12 276 U-репортерів віком 14–34 роки.

 

[2] World Health Organization. Tobacco Regulation Advisory Note. Water Pipe Tobacco Smoking: Health Effects, Research Needs and Recommended Actions by Regulators. Geneva: World Health Organization, Tobacco Free Initiative, 2005.http://www.njgasp.org/Hookah_WHO_Advisory_Note_2005.pdf

 

[3] Закон № 2899-IV ««Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» забороняє куріння електронних сигарет, кальянів та інших тютюнових виробів у громадських та на робочих місцях, зокрема, у всіх приміщеннях закладів ресторанного господарства.

Інші новини