Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні стартувала національна інформаційна кампанія «Тютюновий дим – невидимий вбивця»
31.05.2019
14:43

В Україні стартувала національна інформаційна кампанія «Тютюновий дим – невидимий вбивця»

Астма, ішемічна хвороба серця та навіть рак легенів. Ці наслідки тривалого куріння відомі усім. Але чи знаєте ви, що їх спричиняє тютюновий дим: дим від сигарет, кальяну чи інших тютюнових виробів, які курять люди, що знаходяться поруч з вами? 85% тютюнового диму ми не бачимо і не відчуваємо. А він проникає, наприклад, у стіни будинку, де курять у під’їзді і ще довго там залишається, завдаючи шкоди вам та вашим дітям.

31 травня в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» експерти розповіли про першу національну інформаційну кампанію «Тютюновий дим — невидимий вбивця». Інформаційна кампанія присвячена Всесвітньому дню без тютюну, який щороку відзначається 31 травня. Цього року темою є тютюн і здоров'я легень.

«Зменшення смертності від неінфекційних хвороб, серед них хвороби, спричинені курінням, — одна із цілей сталого розвитку та обов’язок держави відповідно до ст. 12 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань. Громадська організація «Життя» спільно з Центром громадського здоров’я МОЗ України розробили інформаційну кампанію про шкоду тютюнового диму. В Україні від хвороб, пов’язаних з впливом вторинного тютюнового диму щороку помирає понад 14 000 наших громадян, які не є курцями. Тому соціальні ролики про смертельну шкоду тютюну повинні транслюватися на національних і регіональних телеканалах, звучати на радіо за підтримки держави, наприклад, завдяки квотам на соціальну рекламу. Центр громадського здоров’я буде продовжувати докладати зусиль, щоб протидіяти тютюновій епідемії, в тому числі через підвищення рівня обізнаності наших громадян щодо шкоди тютюнового диму не лише для курців, а й для оточуючих», — прокоментував Владислав Збанацький, заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України.

За словами виконавчої директорки громадської організації «Життя» Лілії Олефір: «Це перша національна інформаційна антитютюнова кампанія такого рівня. Протягом червня на 25 національних та понад 20 регіональних телеканалах буде транслюватися соціальний відеоролик про шкоду від пасивного куріння. Також мешканці столиці  та 10 міст України побачать на вулицях соціальна рекламу . Завдяки допомозі регіональних центрів громадського здоров’я понад 10 000 постерів, 25 000 наклейок та листівок про загрози пасивного куріння, насамперед для дітей, які не можуть себе захистити самостійно,було поширено в регіонах в закладах охорони здоров’я та інших громадських місцях. Інформаційна кампанія покликана нагадати, що право на бездимне повітря не лише є базовим правом кожної людини, а також воно гарантоване законом”.

Ця інформаційна кампанія проводиться за підтримки глобальної організації охорони здоров'я «Vital Strategies».Також організатори інформаційної кампанії підготували поради, як захисти себе та своїх рідних від пасивного куріння https://tinyurl.com/y6gkbddq.

«Ми вітаємо громадську організацію «Життя» та Центр громадського здоров'я із стартом інформаційної кампанії «Тютюновий дим – невидимий убивця», метою якої є підвищення розуміння суті та загрози впливу вторинного тютюнового диму. Україна успішно впроваджує ефективну політику охорони здоров'я, яка зменшує вживання тютюну.Важливо, щоб усі люди в Україні поважали право одне одного на «бездимне» повітря та виконували закон щодо заборони куріння в громадських місцях. Адже це допоможе захистити здоров'я більшості населення - некурців, серед яких діти і молодь», - зазначила Сандра Маллін, старший віце-президент з питань політики, адвокації та комунікації «Vital Strategies».

Тютюн вбиває 8 млн людей щороку. З них понад 900 000 людей передчасно помирає від руйнівних наслідків вторинного диму. Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає: не існує безпечного рівня впливу вторинного тютюнового диму, оскільки він містить більше 4 000 хімічних речовин (з яких щонайменше 250 є шкідливими, а понад 50 викликають рак).

Експерти нагадали, що у грудні 2012 року набули чинності зміни до закону щодо розширення переліку місць, де заборонено вживати тютюнові вироби. Наразі повністю заборонено курити тютюнові вироби і електронні сигарети, включно із забороною на відведення місць для куріння, у приміщеннях кафе, барів та ресторанів, а також заборонено курити на усіх робочих місцях, окрім як у спеціально відведених і обладнаних для цього місцях. Зміни до законодавства призвели до скорочення вживання тютюну та зменшення нараженості на тютюновий дим. Проте, пасивне куріння продовжує залишається проблемою у інших приміщеннях та громадських місцях: вдома, у під’їздах, на зупинках та у транспорті.

Інші новини