Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
27.04.2020
10:15

Відбулося установче засідання НТГЕІ у новому складі

Згідно із наказом МОЗ України від 28 лютого 2020 року № 585  «Про створення Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики», 16 квітня відбулося перше установче засідання третього складу Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ).

НТГЕІ є постійно діючим незалежним дорадчим органом, що дає рекомендації щодо формування та реалізації політики у сфері імунопрофілактики, наукових досліджень та проведення заходів з імунопрофілактики на основі сучасних підходів та доказової медицини.

Відповідно до наказу МОЗ України від 18.03.2020 року № 674  «Про затвердження складу Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики», у новому складі комісії 11 експертів. Зокрема: 4 лікаря епідеміологи, 2 дитячих лікарів-інфекціоністів, та по одному мікробіологу, педіатру, фахівцю із організації охорони здоров’я, громадського здоров’я та комунікацій.

Під час установчого онлайн-засідання 16 квітня, відбулось обрання голови та заступника голови НТГЕІ.

Головою НТГЕІ обрано Федора Лапія, доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Л. Шупика, кандидата медичних наук. 

Заступник голови НТГЕІ — Ірина Колеснікова, завідувачка кафедри епідеміології Національного медичного університету ім. Богомольця, доктор медичних наук, професорка.

Згідно із порядком денним,  Міністерство охорони здоров’я України  представило пріоритетні питання для розгляду НТГЕІ протягом 2020 року. Під час обговорення перелік питань було доповнено та узгоджено членами НТГЕІ.

Перелік питань, що повинні бути включені до плану роботи НТГЕІ на 2020 рік:

  • Перегляд Календаря профілактикчних щеплень щодо розширення переліку захворювань, які підлягають вакцинації за віком, зокрема внесення до Календаря вакцинації проти пневмококової інфекції.
  • Перегляд існуючих рекомендацій з вакцинації в контексті підготовки до глобальної сертифікації ерадикації поліомієліту, відповідно до «Стратегії із завершення ліквідації поліомієліту у 2019-2023 роках».
  • Розгляд змін до рекомендацій з вакцинації проти кору та краснухи, з метою подолання прогалин в імунізації.
  • Удосконалення нагляду за вакцинокерованими інфекціями, елімінація кору та краснухи, вірусного гепатиту В, підтримка статусу країни, вільної від поліомієліту, 
  • Інші пріоритетні завдання щодо успішного виконання програми імунопрофілактики в країні.

Також, за результатом першого засідання вирішено створити робочі групи НТГЕІ з розгляду пріоритетних питань МОЗ України, зокрема щодо введення до Календаря щеплень пневмококової кон’югованої вакцини.

Інші новини