Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Польовий посібник
08.05.2022
12:46

ВООЗ підготував польовий посібник з профілактики і лікування туберкульозу в біженців та переселенців

В той час, коли світ продовжує боротьбу з пандемією COVID-19, перед людством продовжують стояти нові виклики, зокрема Європа стикнулася з ризиками виникнення гуманітарної кризи, пов'язаної з переміщенням населення через війну в Україні.  Біженці та інші групи населення в таких умовах стикаються із серйозними загрозами для здоров’я та виживання, такими як бідність, життя в умовах скупчення людей, неповноцінне харчування та обмежений доступ до послуг охорони здоров’я. Усі ці фактори також сприяють і передаванню туберкульозу.

Тому спільними зусиллями Центрів із контролю та профілактики захворювань США (ЦКЗ США), Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) та Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) було розроблено МІЖВІДОМЧИЙ ПОЛЬОВИЙ ПОСІБНИК «Профілактика і лікування туберкульозу в біженців та інших груп населення в умовах гуманітарної кризи».

Він включає нові стратегічні підходи, настанови та інновації, що стосуються втручань із профілактики і лікування туберкульозу саме в умовах гуманітарної кризи. Для того, щоб українській професійній спільноті було простіше користуватися актуальною інформацією посібника, зусиллями українського офісу ВООЗ документ було перекладено на українську мову. 

Туберкульоз (далі - ТБ) — одна з основних інфекційних хвороб, яка становить серйозну загрозу під час гуманітарних надзвичайних ситуацій. І цей посібник містить огляд ключових заходів із підготовки та надання ефективних послуг із профілактики і лікування ТБ як  біженцям, так і іншим групам населення під час гуманітарних надзвичайних ситуацій. Передбачені в ньому заходи призначені для повної інтеграції до узгодженого планування готовності до таких ситуацій та реагування на них.

Цей посібник орієнтований на такі основні цільові аудиторії:

• Осіб, які забезпечують керівництво та управління загальним забезпеченням готовності до надзвичайних ситуацій та реагуванням на них, а також відповідну технічну підтримку, в будь-якій країні чи будь-яких умовах, у тому числі людей, які здійснюють нагляд та надають послуги, пов’язані з охороною здоров’я.

• Осіб, які забезпечують керівництво та управління реалізацією НПТ, націлених на припинення епідемії ТБ, а також відповідну технічну підтримку, в будь-якій країні чи будь-яких умовах.

• Осіб, які займаються розробкою, наданням та/або моніторингом послуг, що надаються переміщеним групам населення і сусіднім громадам, які постраждали від складних гуманітарних надзвичайних ситуацій.

Центр громадського здоров'я висловлює вдячність Європейському бюро офісу ВООЗ за участь в розробці такого актуального і важливого сьогодні документу  та українському офісу ВООЗ за переклад документу на українську мову. Така спільна згуртованість є запорукою міцної консолідації зусиль усіх спільнот, що борються з туберкульозом та зміцнює наші спільні позиції у протидії захворюванню. 

 

Інші новини