Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній день боротьби з поліомієлітом: що варто знати про хворобу
24.10.2024
11:03

Всесвітній день боротьби з поліомієлітом: що варто знати про хворобу

Поліомієліт викликає гострий в’ялий параліч в одного з 200 інфікованих. До 15% паралізованих хворих помирає, зокрема через параліч дихальних м’язів. Діти до 5 років — найвразливіші до поліомієліту.

24 жовтня — Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Центр громадського здоров’я нагадує, що це за хвороба, і чим вона небезпечна.

Поліомієліт діє швидко

Збудником поліомієліту є поліовірус, який розмножується в кишківнику після потрапляння в організм людини. Уже за лічені години після враження нервової системи хвороба здатна викликати параліч.

Передається збудник поліомієліту найчастіше від людини до людини фекально-оральним шляхом, а також через інфіковане середовище — воду чи харчові продукти. Інфікована людина може передавати вірус відразу після появи симптомів і протягом наступних двох тижнів. Однак хворі, у яких хвороба перебігає безсимптомно, теж здатні заражати інших.

Період від зараження поліомієлітом до появи перших симптомів може складати від довх до 35 діб. Близько 70% заражених поліомієлітом хворіють безсимптомно, що ускладнює діагностику. Симптоми поліомієліту початковій стадії нагадують грип:

  • Лихоманка.
  • Відчуття втоми. 
  • Головний біль. 
  • Блювота.
  • Болі в кінцівках. 

Також можуть бути болі у шиї, ригідність шиї та болі в кінцівках.

Більше про поліомієліт.

Початок вакцинації став (майже) кінцем поліомієліту

За даними ВООЗ, після запровадження Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту 1988 року кількість випадків зараження скоротилася на понад 99%.

Випадки дикого поліовірусу зменшилися з приблизно 350 000 випадків у понад 125 ендемічних країнах до 12 зареєстрованих випадків у 2023 році. Станом на 2024 рік ендемічний дикий поліовірус типу 1 продовжує існувати лише у двох країнах:  Пакистані та Афганістані.

Статистика в Україні

В Україні востаннє спалах поліомієліту фіксувався в жовтні 2021 року, який ВООЗ оголосила завершеним восени 2023 року.

Водночас рівень показників вакцинації проти поліомієліту в Україні значно нижчий за рекомендовані 95%. За вісім місяців 2024 року в Україні проти поліомієліту за Календарем профілактичних щеплень вакциновано дітей у віці до 1 року — 57,8%, у віці 18 місяців — 56%, у віці 6 років — 52% та у віці 14 років — 46,3%. 

Коли вакцинувати дітей проти поліомієліту?

За Календарем профілактичних щеплень, оптимальний час для введення вакцин:

  • 1 щеплення — 2-й місяць життя дитини (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));
  • 2 щеплення — 4-й місяць (ІПВ);
  • 3 щеплення — 6-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));
  • 4 щеплення — 18-й місяць (ОПВ);
  • 5 щеплення — 6 років (ОПВ);
  • 6 щеплення — 14 років (ОПВ).

Більше про вакцини ІПВ та ОПВ.  

Лише після отримання всіх доз дитина буде надійно захищена від поліомієліту. Протипоказань до отримання щеплень проти поліомієліту майже немає.

Станом на 1 жовтня 2024 року в Україні доступно понад 360 000 доз ІПВ та понад 140 000 доз ОПВ (ще 760 000 доз ОПВ зберігається на національному складі). Вакцинація є безоплатною — щоб отримати щеплення за календарем, потрібно звернутися до сімейного лікаря.

Вакцинація є надзвичайно важливою. При охопленні щепленнями проти поліомієліту на рівні понад 80% починає працювати колективний імунітет.

«Вакцинація від поліомієліту — не лише особиста справа кожного, а й внесок у здоров'я суспільства. Вакцина захищає дітей і дорослих від небезпечного вірусу, який може викликати параліч і смерть. Завдяки масовій імунізації, сьогодні світ наблизився до повної ліквідації поліомієліту. Кожен вакцинований наближає людство до цієї мети», — наголосив доктор медичних наук, генеральний директор Центру громадського здоров’я Михайло Росада.

Інші новини