Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як отримати PrEP людині, яка має високий ризик інфікування ВІЛ
24.05.2021
12:50

Як отримати PrEP людині, яка має високий ризик інфікування ВІЛ

Існує кілька видів профілактики ВІЛ. Серед тих регулярне тестування на ВІЛ, постконтактна профілактика ВІЛ, лікування ВІЛ як профілактика та власне доконтактна профілактика. 

Доконтактна профілактика (ДКП/PrEP) — це прийом антиретровірусних препаратів для зниження ризику інфікування ВІЛ. За рахунок того, що людина починає приймати PrEP до інфікування, то у момент контакту ВІЛ уже стикається із захистом та не може залишитися в організмі. 

Із вересня 2015 року Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує PrEP як додатковий метод профілактики ВІЛ для людей, які мають високий ризик інфікування. Окрім цього матеріалу, про PrEP можна прочитати і тут: https://prep.phc.org.ua

Що таке ВІЛ та які способи його профілактики існують

Разом із презервативами ефективність PrEP становить майже 100%

Що мені треба зробити, щоб отримати PrEP?

По-перше, оцініть свій ризик інфікування ВІЛ. Подумайте чи справді ви належите до ключових груп ризику. Нагадуємо, що йдеться про партнерів людей, які живуть з ВІЛ, про людей, які практикують груповий секс або мають різних статевих партнерів, про чоловіків, які практикують секс із чоловіками, та про людей, які вживають наркотики ін’єкційно тощо.

По-друге, завітайте в СНІД-центр або до кабінету довіри у вашому населеному пункті. Також можна відвідати онлайн-платформу https://prep.com.ua/, де вас скерують до відповідного закладу.

По-третє, там вам передусім запропонують тестування на ВІЛ, аби впевнитися у тому, що вам потрібна не АРВ-терапія, а саме PrEP — доконтактна профілактика ВІЛ. Пройдіть це тестування, а також здайте аналіз крові, 

По-четверте, обговоріть з лікарем усе, що вас турбує. Прийом PrEP може призвести до побічних реакцій (можливі кілька днів запаморочення та нудоти), до яких варто морально бути готовими. Також лікар пояснить дію препарату та складе план його прийому.

По-п’яте, отримайте від лікаря препарати. Зазвичай видають порцію на три місяці. Курс має саме таку тривалість, адже тестуватися на ВІЛ рекомендовано теж раз на три місяці. PrEP видають безоплатно. Для більшої ефективності PrEP варто приймати один раз на день в один і той же час. 

Важливо! Під час курсу прийому PrEP не припиняйте користуватися бар’єрною контрацепцією — чоловічими або жіночими презервативами. Лише у парі з презервативами ефективність PrEP сягає майже 100%. До того ж, бар’єрна контрацепція захищає не лише від ВІЛ, а і від інших інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ).

Доконтактну профілактику ВІЛ варто приймати у той період життя, коли ви маєте високий ризик інфікування. Тобто якщо ви розумієте, що ваш теперішній партнер має ВІЛ, ви розпочинаєте курс. А коли ризик інфікування знижується до нуля, можете його припинити після консультації з лікарем. 

Доконтактна профілактика — це ваше правильне та зважене рішення, яке ви приймаєте для свого захисту від ВІЛ. Лише одна таблетка на день дозволяє вам контролювати вірус та залишатися від нього у безпеці.


 

Інші новини