Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як впроваджується замісна підтримувальна терапія у Кіровоградській області
14.02.2023
18:13

Як впроваджується замісна підтримувальна терапія у Кіровоградській області

Експерти Центру громадського здоров’я спільно з фахівцями Альянсу громадського здоров’я здійснили моніторингові візити технічної підтримки до закладів охорони здоров’я Кіровоградської області, що впроваджують замісну підтримувальну терапію (ЗПТ).

В ході візиту фахівці відвідали Кіровоградський обласний наркологічний диспансер, Кіровоградський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр та Олександрійський наркологічний диспансер. Представники моніторингової групи зустрілись та обговорили з керівниками закладів та медичними працівниками поточну ситуацію з впровадженням ЗПТ та потреби, що є у закладів для покращення якості надання медичної допомоги. Також поспілкувались з пацієнтами та соціальними працівниками сайтів ЗПТ.

«Такі зустрічі ще раз доводять важливість роботи соціальних працівників з пацієнтами, в тому числі і задля руйнування міфів щодо ЗПТ, які примножують, фактично, неіснуючі бар’єри», — розповідає Андрій Птащенко, головний фахівець з управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдної залежності ЦГЗ. «Але окрім перепон, пов’язаних із упередженим ставлення, існують цілком реальні. Одним з таких бар’єрів є ускладнена доступність до лікування, тому аби зробити отримання послуг більш зручним для пацієнтів, на базі Кіровоградського наркологічного диспансеру планується впровадження лікування пацієнтів ЗПТ з залученням мобільної амбулаторії», — додає експерт ЦГЗ.

 

Керівники закладів відзвітували, що наразі забезпечено лікування всіх пацієнтів, які виявили таке бажання, черг на включення до лікування немає. Самі ж пацієнти відзначають високу якість медичної допомоги, що їм надається на базі зазначених закладів.

Окремо відбулась зустріч з директором Департаменту охорони здоров’я Кіровоградської обласної державної (військової) адміністрації Олегом Рибальченком, на якій обговорили важливість збереження наявного, а також підвищення рівня доступності лікування для осіб з розладами психіки та поведінки. Цього планується досягти шляхом більш предметної роботи з закладами, які віддалені від обласного центру і не впроваджують ЗПТ, а також збільшення кількості інтегрованих послуг на вже існуючих базах.

Протягом зустрічі фахівці обговорили питання логістичного забезпечення області препаратами ЗПТ, готовність міжнародних донорів до підтримки та подальшої співпраці, а також питання реорганізації закладів охорони здоров’я області. Щодо останнього планується приєднання Кіровоградського наркологічного диспансеру до Обласної клінічної психіатричної лікарні. У зв’язку з цим існує загроза перенесення найбільшого в області кабінету ЗПТ за 15 км від міста. Керівник департаменту розуміє проблему і важливість даного питання, але остаточне рішення за Кіровоградською обласною радою, яким воно буде — наразі невідомо.

Як підсумок була проведена робоча зустріч за участю фахівців моніторингової групи, представників закладів охорони здоров’я та неурядових організацій області, які надають послуги психосоціального супроводу. Розглянувши результати дослідження Європейського інституту політики громадського здоров’я, було визначено  фактори, що впливають на доступ та утримання в ЗПТ, а також бар’єри та шляхи їх подолання. В процесі зустрічі було обговорено також поточні виклики у впровадженні інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб», зокрема, наявність потреби в супроводі та підтримці персоналу сайтів ЗПТ, а також інші важливі питання, з якими стикаються медичні та соціальні працівники у процесі роботи.

Інші новини