Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
02.04.2019
14:43

Які ключові зміни передбачає впровадження медичної інформаційної системи ВІЛ

Однією з головних проблем у протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні є відсутність єдиного підходу до механізму збирання та обробки інформації в державних медичних установах національного (Центр громадського здоров’я МОЗ України), регіонального (обласні та міські центри з профілактики та боротьби зі СНІДом) і локального (кабінети «Довіра» і сайти видачі АРВ-препаратів при районних лікарнях) рівнів.

Розробка і впровадження МІС ВІЛ мають розв’язати ці проблеми і передбачають створення єдиного сховища даних епідеміологічного нагляду за ВІЛ-інфекцією/СНІДом, результатів медичного спостереження за ЛЖВ, що сприятиме оптимізації моніторингу та оцінки, планування закупівель, обліку та контролю медичних препаратів і виробів медичного призначення.

Важливо зазначити, що в Україні вже впроваджували систему обліку ЛЖВ EpidAIDS. Однак ця система перестала відповідати вимогам фахівців у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, оскільки уможливлювала тільки локальне ведення даних без централізованого контролю і передбачала ручні вивантаження і передавання даних для аналізу на національному рівні.

Розробка МІС ВІЛ передбачала досягнення таких цілей:

  • підвищення точності медичної інформації про пацієнтів завдяки мінімізації помилок;
  • збирання та зберігання інформації про стан здоров’я ЛЖВ та наданих їм медичних послуг;
  • оптимізація управління бюджетами та моніторинг логістики АРВ-препаратів;
  • надання лікарю актуальних даних про стан здоров’я ЛЖВ у мінімальні терміни;
  • забезпечення інформаційною підтримкою системи епідеміологічного нагляду і клінічного моніторингу.

Під час розробки МІС ВІЛ особливу увагу було приділено захисту даних згідно з вимогами українського законодавства. Для захисту від несанкціонованого доступу, видалення, спотворення даних або втрати доступу до них було розроблено комплексну систему захисту інформації.

Крім того, МІС ВІЛ є першою медичною системою в Україні, яка отримала експертний висновок Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, що гарантує захист даних та їхнє зберігання у зашифрованому вигляді на захищених серверах.

Для задоволення усіх потреб медичних працівників в управлінні інформацією про ВІЛ-інфекції згідно з технічним завданням було розроблено сім модулів МІС ВІЛ, до кожного з яких доступ має тільки профільний фахівець відповідно до його компетенції та професійних обов’язків.

Зараз впровадження МІС ВІЛ сприяє автоматизації процесів у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на різних рівнях. На локальному рівні використання системи гарантує зменшення кількості помилок під час заповнення медичної документації та оперативність обміну інформацією. На регіональному рівні — уможливлює облік і аудит медичних препаратів та виробів медичного призначення в ЛПУ.

Найбільш значущі переваги МІС ВІЛ очевидні на національному рівні, оскільки система дає змогу запровадити єдиний підхід до кодування ЛЖВ, уникнути багаторазової реєстрації, контролювати потреби у препаратах і виробах медичного призначення, а також підвищити оперативність і достовірність інформації про стан епідемії ВІЛ-інфекції на території України.

Детальніше про впровадження та функціонування медичної інформаційної системи ВІЛ можна прочитати у статті фахівців Центру громадського здоров’я МОЗ України.

За останніми даними, станом на 01.01.2019 в Україні мешкало 242 000 ЛЖВ, 40,3% з яких отримували АРТ, а 35,9% отримували АРТ понад шість місяців і досягли невизначуваного рівня вірусного навантаження. У зв’язку зі зміною підходу в наданні послуг з консультування і тестування на ВІЛ у країні, 2018 р. було збільшено кількість уперше взятих на облік ЛЖВ (18 194 особи) і на початку 2018 р. на обліку в медичних установах перебувала 141 371 людина. Показник охоплення ЛЖВ, які знають про свій статус, під медичним наглядом досяг 79%, проте майже половина людей з уперше діагностованою ВІЛ-інфекцією звертається до медичних установ уже на III–IV клінічних стадіях.

Інші новини