Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Запрошуємо на вебінар: «Спільне ведення туберкульозу та вірусних гепатитів»
26.07.2024
15:32

Запрошуємо на вебінар: «Спільне ведення туберкульозу та вірусних гепатитів»

Центр громадського здоров’я запрошує лікарів-фтизіатрів, лікарів-інфекціоністів, сімейних лікарів та всіх охочих взяти участь у вебінарі «Спільне ведення туберкульозу та вірусних гепатитів».

Онлайн-зустріч відбудеться в понеділок 29 липня 2024 року з 12:00 до 14:00 за посиланням: http://surl.li/szoius (платформа Teams).

28 липня щорічно проводяться акції та заходи до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами, метою яких є підвищення загального рівня поінформованості та розуміння масштабів проблем, що пов’язані із вірусними гепатитами, особистих ризиків і способів їх уникнення серед різних груп населення. Медичні працівники потребують знань щодо шляхів інфікування вірусними гепатитами, алгоритмів та маршрутів пацієнтів для надання якісних та комплексних послуг із діагностики та лікування вірусних гепатитів. 

За оцінками ВООЗ, 304 мільйони людей у ​​всьому світі живуть з гепатитом B або C. Для більшості тестування та лікування залишаються недосяжними. Вірусний гепатит є другою провідною інфекційною причиною смерті у світі, з 1,3 мільйонами смертей на рік – так само, як і туберкульоз. З них 83% викликані гепатитом B і 17% гепатитом C.

У Європейському регіоні ВООЗ приблизно 10,6 мільйона людей живуть з гепатитом B і 8,6 мільйона з гепатитом C. Ці типи гепатиту спричиняють приблизно 53 000 смертей.

Хоча існують рекомендації та інструменти для діагностики, лікування та профілактики хронічного вірусного гепатиту, послуги часто недоступні для пацієнтів із груп ризику, а іноді доступні лише в централізованих або спеціалізованих лікарнях.

Водночас інтегровані послуги для виявлення та лікування соціально значущих захворювань серед ключових груп населення є ефективною відповіддю на поширення захворюваності. Тестування та лікування вірусного гепатиту С серед пацієнтів із туберкульозом – це шлях до розбудови міждисциплінарної взаємодії, що дозволяє спростити маршрут пацієнта, зробити його ефективним.

Всесвітній день боротьби з гепатитом - це можливість активізувати національні зусилля щодо боротьби з гепатитом, заохочуючи кожного до дій та участі.

Формат заходу передбачає доповідь і час для запитань та коментарів учасників вебінару.

Планується висвітлення таких питань:

  • Державна програма діагностики та лікування вірусних гепатитів. Алгоритми діагностики та лікування вірусних гепатитів.
  • Основні аспекти ведення людей із ко-інфекцією ТБ/ВГС відповідно до державних програм та стандартів.
  • Ефективна взаємодія з сімейною медициною: лікування ВГ у пацієнтів, які хворіють на туберкульоз.
  • Досвід реалізації заходів з подолання ко-інфекції ТБ/ВГС.
  • Алгоритми отримання та перерозподілу лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Спікерки вебінару: 

Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу, ЦГЗ

Ірина Скрипка, фахівець з управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдної залежності, ЦГЗ

Олеся Медведєва, лікар-фтизіатр, ЦГЗ

Ліана Ковтунович, лікар-фтизіатр, заступник генерального директора зі стратегічного планування та міжнародного співробітництва КНП «Одеський обласний центр соціально значущих хвороб»

Оксана Цапик, медичний директор КНП «Кіровоградський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр Кіровоградської обласної ради»

Марина Александрова, фахівець з управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдної залежності, ЦГЗ

Інші новини