Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Зустріч «Оподаткування тютюнових виробів: міжнародний досвід  і отримані уроки»
14.12.2016
18:00

Зустріч «Оподаткування тютюнових виробів: міжнародний досвід і отримані уроки»

Сьогодні, 14 грудня, відбулася зустріч «Оподаткування тютюнових виробів: міжнародний досвід  і отримані уроки», організована Представництвом Світового Банку в м. Києві. До дискусії були залучені місія Світового банку, Європейська Комісія, ВООЗ, Міністерство охорони здоров’я України, Центр громадського здоров'я МОЗ України.

Аннері Боув, представниця Європейської Комісії, розповіла про досвід ЄС щодо гармонізації податків на тютюн. Також на зустрічі експерти поділилися з українською стороною змінами оподаткування тютюну в Китаї та заходами боротьби з незаконною торгівлею тютюну в Турції.

Патріціо Маркез, провідний спеціаліст з питань охорони здоров’я Світового банку, у своєму виступі висвітлив точку зору Світового банку на фінансування для розвитку, оподаткування тютюну та громадське здоров’я. На його думку, висновок, зроблений Міжнародним валютним фондом (IMF), передбачає позицію "win-win". Вживання тютюну є основною причиною найпоширеніших у світі хвороб та смертей, які можна запобігти. Тютюнокуріння завдає шкоди майже всім органам людського організму, – зазначив Патріціо Маркез.

В багатьох країнах підвищення акцизу на тютюнові вироби збільшило доходи цих країн та мали позитивний вплив на збереження здоров'я громадян.

Третина українців помирає передчасно у віці до 65 років – цей показник вищий, ніж у європейських країнах. Висока смертність переважно спричинена рівнем смертності серед чоловіків працездатного віку через захворювання, пов'язані з палінням.

В Україні триває розгляд Проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році №5132 в якому розглядається компромісний варіант підвищення акцизу на тютюнові вироби та сировину, що має зменшити тютюнопаління та збільшить надходження в до бюджету. 

Інші новини