Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
11 порад, що (не) робити після вакцинації проти кашлюку, дифтерії та правця
05.09.2024
10:25

11 порад, що (не) робити після вакцинації проти кашлюку, дифтерії та правця

Вакцинація — це не лише найефективніший спосіб захисту від інфекцій, але й простий процес, який дозволяє вам зберегти звичний ритм життя. Перші 30 хвилин після щеплення ви проведете під медичним наглядом у пункті вакцинації, а далі зможете робити все, що й до того, майже без обмежень.

Проте, щоб вакцинація проти кашлюку, дифтерії та правця пройшла максимально комфортно й ефективно, дотримуйтесь таких порад.

Що можна робити після щеплення:

1. Приймати ванну або душ;

2. Робити легкі фізичні вправи без навантажень, наприклад, піти на прогулянку. 

Що варто робити після щеплення:

3. Їжте здорову їжу: свіжі фрукти та овочі, уникайте процесованих продуктів (ковбаси, сосиски, копченості);

4. Пийте достатньо води: підтримуйте водний баланс з огляду на добову норму рідини — близько 4% від вашої маси тіла. Для дорослого вагою 70 кг норма — близько 2,8–3 л води на день. А солодких газованок навпаки не вживайте;

5. Відпочивайте: важливо дати організму час для відновлення.

Що НЕ можна робити після щеплення:

6. Вживати алкоголь не варто: це може викликати симптоми, які можна помилково сприйняти як реакції на вакцину, такі як головний біль або підвищення температури;

7. Вдаватися до значних фізичних навантажень: силових вправ, бігу тощо — з тих же причин, чому не можна пити алкоголь. Повернутися до тренувань можна за 48 годин після вакцинації;

8. Сильно терти або чухати місце уколу, щоб не занести інфекції;

9. Мастити місце уколу мазями, гелями, спиртовмісними настоянками — це не дасть жодної користі, а навпаки може подразнити шкіру та збільшити ризик потрапляння інфекції.

На що звернути увагу

10. Дослухайтеся до самопочуття: легке підвищення температури, почервоніння чи біль у місці уколу — нормальні реакції. Якщо більше трьох днів тримається температура 37,5°C, не зникає біль у місці уколу, або з'являються інші симптоми, зверніться до лікаря;

11. Не пропускайте наступних доз вакцини: пропуск може знизити ефективність щеплення.

Загальна інформація

Навіть після повної вакцинації залишається ризик захворіти на кашлюк чи дифтерію, але перебіг хвороб буде значно легшим. Правець у вакцинованих людей виникає дуже рідко й перебігає в легкій формі. Пам’ятайте, що вакцинація залишається найкращим методом профілактики цих хвороб.

Піклуйтесь про себе та своїх близьких — вакцинуйтесь!

Довідково: з 1 серпня в Україні триває кампанія щодо додаткових заходів з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

Уся вакцинація за Національним календарем щеплень — безоплатна. Щоб отримати щеплення або вакцинувати свою дитину, зверніться до сімейного лікаря або до найближчого закладу охорони здоров’я.

Якщо не пам’ятаєте, чи отримували ви коли-небудь щеплення, сімейний лікар складе для вас індивідуальний графік вакцинації з дотриманням мінімальних інтервалів для забезпечення ефективного імунітету.

Читайте також: 

Як і де вакцинуватися проти дифтерії, правця та кашлюку 

Про обов'язкову вакцинацію перед школою та дитсадком

Потрійний щит: одна вакцина, яка захищає від кашлюку, дифтерії та правця

Інші новини