Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Потрійний щит: одна вакцина, яка захищає від кашлюку, дифтерії та правця
03.09.2024
17:17

Потрійний щит: одна вакцина, яка захищає від кашлюку, дифтерії та правця

Кашлюк, дифтерія та правець — смертельно небезпечні хвороби, захисту від яких потребують усі, насамперед — маленькі діти.

На щастя, отримати такий захист дуже легко. Треба просто вакцинуватися, починаючи з двох місяців життя.

Проти дифтерії та правця існує декілька вакцин, які призначаються залежно від віку та номеру дози. До прикладу, державою безоплатно забезпечується трикомпонентна вакцина проти кашлюку, дифтерії та правця — АКДП або АаКДП та двокомпонентна проти дифтерії та правця — АДП, та АДП-м. Але вам необов’язково завчати всю цю термінологію. Ваш лікар завжди точно знає, коли та яку вакцину призначити вам або вашій дитині. Довіртеся професіоналам. Якщо ж бажаєте знати більше, в чому особливості кожної вакцини, ми підготували для вас коротку довідку.

У чому різниця між вакцинами АКДП, АаКДП, АДП та АДП-м?

АКДП (Анатоксин кашлюковий, дифтерійний і правцевий) — перша вакцина проти кашлюку, дифтерії та правця, яку отримує дитина. Це полівалентна вакцина, до складу якої входять дифтерійний та правцевий анатоксини для профілактики дифтерії та правця і кашлюковий компонент для профілактики кашлюку. Вона буває двох підвидів: АКДП і АаКДП. Різниця між ними полягає в типі кашлюкового компоненту, який використовується в цих вакцинах.

АКДП (адсорбована кашлюково-дифтерійно-правцева вакцина) містить цільноклітинний кашлюковий компонент, що складається з убитих (інактивованих) цілих клітин бактерії Bordetella pertussis. АаКДП (адсорбована кашлюково-дифтерійно-правцева вакцина (з ацелюлярним кашлюковим компонентом)) містить ацелюлярний кашлюковий компонент, який складається не з цілих клітин, а з окремих очищених антигенів бактерії Bordetella pertussis.

Щеплення вакциною АКДП або АаКДП проводять немовлятам у 2, 4, 6 та 18 місяців після народження за Національним календарем профілактичних щеплень. Обидві вакцини ефективно захищають дітей, але вибір між ними залежить від індивідуальних особливостей пацієнта та рекомендацій лікаря.

Подальша вакцинація здійснюється без кашлюкового компоненту вакцинами АДП і АДП-м.

АДП (адсорбована дифтерійно-правцева вакцина) містить очищені дифтерійний та правцевий анатоксини без кашлюкового компонента. Використовується для вакцинації дітей у 6 років.

АДП-м (адсорбована дифтерійно-правцева вакцина зі зменшеним вмістом дифтерійного та правцевого антигенів) використовується для ревакцинації підлітків і дорослих. У порівнянні з АДП в ній міститься менша концентрація активних компонентів, що дозволяє уникнути надмірної імунної відповіді, яка може бути неприємною для дорослих. Щеплення нею роблять у 16 років, а далі кожні 10 років протягом усього життя.

Чому це важливо?

Вакцинація дозволяє створити колективний імунітет, завдяки якому рівень поширення небезпечних інфекційних хвороб знизиться наскільки, що більшість людей може просто про них «забути». Для утворення такого імунітету 95% населення країни мають бути вакцинованими. Доки зберігається показник у 95%, доти діє колективний імунітет.

Водночас в Україні за підсумками 2023 року рівень охоплення щепленнями проти кашлюку, дифтерії та правця серед дітей до року — лише 83,4%, а у віці 18 місяців — 82,7%. Ці показники недостатні, щоб забезпечити захист населення від спалахів та епідемій. Як наслідок у нашій країні вже спостерігається різке зростання захворюваності на кашлюк. За шість місяців 2024 року зареєстровано у 30 разів більше випадків захворювання на кашлюк, ніж за аналогічний період 2023-го.

Якщо пропустили планову вакцинацію

Перенесене дитиною захворювання на кашлюк не є протипоказанням до вакцинації проти цієї хвороби, яку можна проводити дітям до 6 років 11 місяців 29 днів.

Щодо дорослих, то якщо ви в дитинстві не вакцинувалися або дані про вакцинацію неможливо підтвердити, для повноцінного захисту вам потрібно отримати мінімум три дози вакцини проти правця і дифтерії. Сімейний лікар складе для вас індивідуальний графік щеплень із дотриманням мінімальних інтервалів.

Як дізнатися свій вакцинальний статус.

Чим небезпечні кашлюк, дифтерія та правець

Під час ДИФТЕРІЇ в горлі утворюються плівки, що ускладнюють дихання. Також у кров може потрапити дифтерійний токсин, до дії якого чутливі майже всі органи, але найбільше — серце, нирки, наднирники та нервова система. 

Без належної медичної допомоги смертність від ПРАВЦЯ — майже 100%, а з медичною допомогою — від 10% до 70% залежно від лікування, віку постраждалої людини та її загального стану здоров’я.

КАШЛЮК смертельно небезпечний для маленьких дітей. Він супроводжується сильним спазматичним кашлем і може викликати затримку дихання у немовлят.

Більше інформації про небезпеки від кашлюку, дифтерії та правця.

Довідково: з 1 серпня в Україні триває кампанія щодо додаткових заходів з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

Уся вакцинація за Національним календарем щеплень — безоплатна. Щоб отримати щеплення або вакцинувати свою дитину, зверніться до сімейного лікаря або до найближчого закладу охорони здоров’я.

Читайте також: 

В Україні стартує кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця 

Як і де вакцинуватися проти дифтерії, правця та кашлюку 

Про обов'язкову вакцинацію перед школою та дитсадком

Інші новини