Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЦГЗ підготував нову групу клінічних наставників з лікування ХРТБ
15.04.2019
11:44

ЦГЗ підготував нову групу клінічних наставників з лікування ХРТБ

10–11 квітня у Києві відбувся тренінг «Підготовка клінічних наставників у рамках впровадження оновлених режимів лікування хіміорезистентного туберкульозу (ХРТБ) на регіональному рівні». Захід організував Центр громадського здоров’я МОЗ України за підтримки гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Від ЦГЗ участь у тренінгу взяли Яна Терлеєва, Юрій Варченко, Ольга Зайцева, Наталя Кампос (відділ координації програм лікування ТБ), Ольга Аврамченко (відділ координації освітніх програм), а також консультантка Центру з наставництва Наталія Філонова.

Основні питання, які розглядали під час навчання:

  • роль та завдання клінічного кураторства у якісному наданні послуг з лікування хворих на ХРТБ під час впровадження в Україні оновлених режимів лікування хворих на ХРТБ відповідно до сучасних рекомендацій ВООЗ;
  • основні принципи хіміотерапії хворих на ХРТБ згідно з рекомендаціями ВООЗ від 2019 р.;
  • алгоритм діагностики — принципи швидкого розподілу хворих та особливості врахування результатів діагностичних методів;
  • алгоритм призначення скорочених та індивідуалізованих режимів лікування;
  • активний моніторинг безпеки використання нових протитуберкульозних препаратів.

Із залученням представниці Національного інституту фтизіатрії і пульмонології імені Ф. Г. Яновського Наталії Литвиненко було відпрацьовано на практиці комплексну інтерпретацію результатів лабораторного, рентгенологічного, інструментального та клінічного дослідження, планування тактики ведення, прогнозування результатів лікування.

Окрім того, було розглянуто клінічні випадки МРТБ/РРТБ (ситуаційні завдання, робота в групах).

В минулому році також був підготовлений пул наставників, і тепер учасники тренінгу обговорили підсумки їхньої роботи й визначили подальші кроки для покращення цього напрямку.

Яна Терлеєва, завідувачка відділу координації програм лікування ТБ Центру громадського здоров’я, зазначила: «Наставництво — це відносини, в яких більш досвідчена чи обізнана людина допомагає менш досвідченій засвоїти певні компетенції. Наставником називають особу, яка передає знання і досвід. У західній традиції таку особу називають ментором (mentor) — за іменем легендарного наставника сина Одіссея Телемаха. За результатами цього заходу в 20 регіонах підготовлено клінічних наставників з питань ведення туберкульозу зі стійкістю до протитуберкульозних препаратів, які в менш формальній обстановці зможуть надавати організаційну допомогу менш досвідченим фахівцям на регіональному рівні — і таким чином швидше передаватимуть знання широкому колу фахівців у межах регіону. Це один із інструментів, який застосовують зараз для підготовки країни до повномасштабного впровадження інноваційних протитуберкульозних препаратів (бедаквіліну і деламаніду)».

На травень 2019 р. заплановано підготовку нової групи, тож ми запрошуємо до участі у тренінгах лідерів, професіоналів у сфері протидії туберкульозу з добрими комунікаційними навичками, які хочуть стати наставниками!

Інші новини