Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Форум з неінфекційних захворювань: представниця ЦГЗ озвучила фактори ризику НІЗ та шляхи їхнього подолання
14.11.2023
16:40

Форум з неінфекційних захворювань: представниця ЦГЗ озвучила фактори ризику НІЗ та шляхи їхнього подолання

В Україні неінфекційні захворювання (НІЗ) залишаються основною причиною захворюваності та передчасної смертності. Найефективнішим способом зменшити тягар НІЗ є запобігання їхньому розвитку шляхом вирішення поведінкових факторів ризику: вживання алкоголю та тютюну, надмірного споживання солі, недостатньої фізичної активності, надмірної ваги, а також незбалансованого харчування. 

Нагадаємо, неінфекційні хвороби - розлади здоров’я, виникнення яких зумовлено комбінованим впливом генетичних, фізіологічних, екологічних та поведінкових факторів. Це - серцево-судинні та онкологічні захворювання, хвороби дихальних шляхів, цукровий діабет, психічні розлади.

Під час свого виступу Анна Андрущак, заступниця генерального директора Центру громадського здоров’я, на Національному форумі з неінфекційних захворювань озвучила окремі результати національного дослідження щодо поширеності основних факторів ризику НІЗ (STEPS), проведеного у 2019 році:

  • 33,9% населення віком 18–69 років - активні курці;
  • 66,4% дві третини населення не споживали достатньої кількості фруктів та овочів (рекомендовано вживати щодня 400-600 г); 
  • 19,7% населення споживали 6 і більше доз алкоголю за епізод вживання; 
  • 44,9% населення додавали в їжу сіль або солоний соус під час приготування споживання їжі; 
  • 34,8% мають підвищений артеріальний тиск або гіпертензію;
  • 59,1% мали надмірну вагу (ІМТ ≥ 25 кг/м2). 

Як свідчить проведене КМІС у квітні 2023 року дослідження щодо поширеності вживання тютюнових та нікотинових виробів в Україні, продовжила заступниця генерального директора ЦГЗ, з початком повномасштабної війни в Україні 42,3% респондентів відповіли, що це ніяк не вплинуло на інтенсивність їхнього споживання тютюну або нікотину; 40,2% зазначили, що почали вживати трохи більше або значно більше тютюну або нікотину; 12,6% повідомили, що почали споживати менше або значно менше. Водночас 63,1% планують відмовитися від куріння. 

Говорячи про вживання алкоголю як фактору ризику НІЗ, Анна Андрущак навела дані згаданого вище дослідження STEPS, згідно з яким за останні 30 днів алкоголь вживали 55,6% населення (активні споживачі): 66,1% чоловіків та 44,6% жінок. Також у 2019 році було проведено "Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин – ESPAD". За його результатами, кожен 5-й (22,5%) підліток віком 14-17 років вживав алкоголь понад три рази протягом останніх 30 днів.

За даними того ж дослідження, 10% населення не дотримувались рекомендації ВООЗ щодо принаймні 150 хвилин фізичної активності середньої інтенсивності або ж еквіваленту щотижня. Так, понад половину часу на фізичну активність витрачалося на роботу, більше ніж третину - на транспорт, лише 13% були пов’язані з дозвіллям. Крім того, як свідчить дослідження 2023 року, рівень відвідуваності будь-яких спортивних секцій, гуртків дітьми та молоддю після початку повномасштабної війни зменшився майже вдвічі. 

"33,6% населення щодня споживали рекомендовані ВООЗ п’ять або більше порцій фруктів та овочів. Це доволі мало. Середнє споживання солі на добу - 12,6 г - значно перевищує максимально рекомендовану норму в 5 г на добу", - озвучила невтішні цифри заступниця генерального директора ЦГЗ. 

Також Анна Андрущак зазначила, що у листопаді 2023 року в Україні стартувало перше дослідження щодо дитячого ожиріння. Воно проводитиметься серед учнів 1-2 класів у всіх регіонах країни, крім тимчасово окупованих територій та зон активних бойових дій Його результати очікуються навесні 2024-го. Це дослідження допоможе отримати дані про режим харчування та фізичну активність дітей у школі та вдома, про вплив повномасштабної військової агресії рф на зміни у харчових звичках та фізичну активність дітей.

У контексті боротьби з неінфекційними захворюваннями Анна Андрущак звернула увагу на визначені Законом України "Про систему громадського здоров’я"  основні функції системи громадського здоров’я та на норми проєктів підзаконних нормативно-правових актів щодо здійснення епіднагляду за неінфекційними хворобами.

Крім того, озвучила затверджені наказом МОЗ пріоритетні напрями розвитку сфери охорони здоров'я на 2023-2025 роки. Йдеться про першочергове забезпечення за рахунок наявних та додаткових ресурсів профілактики, ранньої діагностики і лікування неінфекційних захворювань, зокрема: серцево-судинних захворювань; цукрового діабету 2 типу; онкологічних захворювань; розладів психіки та поведінки; бронхіальної астми, хронічних обструктивних захворювань легень.

Й наостанок заступниця генерального директора ЦГЗ перерахувала сервіси Центру громадського здоров’я, які допоможуть вам змінити свій спосіб життя. Так, це - сайт, освітня платформа  та соцмережі ЦГЗ. Калькулятор життя - цей сервіс розраховує ймовірність прожити певну кількість років на підставі вашого способу життя. Також вам може стати у пригоді сайт про цукровий діабет та онлайн-тест на ризик цукрового діабету 2 типу. Поради, як кинути курити, можна знайти на ресурсі https://stopsmoking.org.ua, а подати скаргу у разі виявлення порушень перейшовши на ресурс https://nosmoking.phc.org.ua/.

Інші новини