Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Лікування туберкульозу має бути орієнтоване на пацієнта
21.03.2019
12:10

Лікування туберкульозу має бути орієнтоване на пацієнта

Впровадження пацієнтоорієнтованого підходу до лікування туберкульозу в Україні визначено головним інструментом протидії цьому захворюванню. Такий підсумок сьогоднішнього брифінгу з питання доступу до сучасного та якісного лікування пацієнтів з ТБ, зокрема зі стійкими до ліків формами, орієнтованого на потреби людини, відповідно до міжнародних рекомендацій.

«Ми вважаємо недопустимим, щоб люди у ХХІ столітті помирали від давно відомої хвороби, яку сьогодні можна ефективно лікувати, — зазначила Яна Терлеєва, очільниця відділу координації програм лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я МОЗ України. — Ефективність лікування нових випадків та рецидивів туберкульозу в Україні сягнула 76%, мультирезистентного туберкульозу — 51%, туберкульозу з розширеною резистентністю — лише 35%, тоді як мета ВООЗ — досягти до 2025 р. не менше 90% успішного лікування всіх випадків туберкульозу, незалежно від профілю стійкості до протитуберкульозних препаратів. Таким чином, незважаючи на певні успіхи, нам потрібно подвоїти наші зусилля, щоб ліквідувати ТБ до 2035 р. в рамках стратегії ВООЗ End TB».

Огтай Гозалов, медичний співробітник із ТБ і МРТБ/РРТБ Об’єднаної програми боротьби з ТБ, ВІЛ і вірусними гепатитами Європейського регіонального бюро ВООЗ, наголосив: «Настав час діяти. ВООЗ надає експертну підтримку Україні протягом багатьох років, і ми раді бачити прогрес, здійснений країною за останні роки. Ми продовжуємо підтримувати уряд України та закликаємо зміцнити зусилля з подолання туберкульозу і затвердити національну програму з протидії захворюванню на туберкульоз на 2018–2021 роки. Ця програма забезпечить доступ пацієнтів до лікування всіх форм туберкульозу та підтримуватиме модель допомоги, орієнтовану на потреби людей».

На брифінгу також були присутні Наталія Литвиненко, в. о. завідувача відділу хіміорезистентного туберкульозу Національного інституту фтизіатрії і пульманології імені Ф. Г. Яновського НАМН України, Євгенія Кувшинова, член керівного комітету Партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна», та Катерина Гамазіна, голова представництва проекту USAID «Виклик туберкульозу» в Україні.

Нагадуємо, що нині Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я розглядає проект загальнодержавної програми протидії туберкульозу в рамках зобов’язань щодо виконання чітких завдань за результатами Наради високого рівня з туберкульозу Генеральної Асамблеї ООН, яка відбулася у вересні минулого року.

Також на виконання рекомендацій ВООЗ із подолання туберкульозу 2018 р. було збільшено фінансування на закупівлю протитуберкульозних препаратів. Так, на придбання ліків виділено 496,2 млн грн, на витратні матеріали для лабораторної діагностики туберкульозу — 56,3 млн грн, що забезпечить потребу на цей рік. Повномасштабний перехід до нових рекомендацій заплановано з другої половини 2019 р.

Як ми повідомляли раніше, кількість нових випадків туберкульозу та рецидивів в Україні за останні п’ять років зменшилася на 14%.

Інші новини