Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Небезпечні челенджі у мережі: як вберегти дітей
13.09.2023
16:01

Небезпечні челенджі у мережі: як вберегти дітей

Днями у США 14-річний хлопець помер після TikTok-челенджу, для виконання якого люди куштують дуже гострі чипси й максимально довго не запивають. Гарріс Волобах з Массачусетса зʼїв чипсину з тортильї, куди додають два найгостріші перці у світі - "Кароліна Ріпер" і "Нага Вайпер", повідомляє Science Alert

Зазначається, що підліток прийняв виклик One Chip Challenge. Ця чипсина під назвою Paqui продається в коробці у формі труни, прикрашеної червоним черепом. Також на ній є список попереджень, що застерігають вагітних або людей із захворюваннями від вживання цього продукту. ЗМІ та рідні повідомляють, що Гарріс Волобах був здоровим підлітком без будь-яких захворювань, які могли б пояснити будь-які потенційні ускладнення.

Мине до 12 тижнів, перш ніж стануть відомі результати розтину, повідомив Тім МакГірк, представник Управління головного медичного експерта штату Массачусетс, повідомляє NYT. Але мати підлітка переконана, що чипси поставили під загрозу здоров'я її сина.

Раніше виробника цього продукту неодноразово критикували, адже після його вживання люди отримували ураження артерій чи стравоходу. Та це перший випадок, зазначають ЗМІ, коли поїдання чипсів пов’язали з летальним випадком. Згодом виробник гострих чипсів написав на своєму сайті, що цей продукт призначений лише для дорослих. Також компанія запевнила, що працює з торговельними мережами, щоб прибрати продукт з полиць.

Гарріс Волобах - не перша дитина, яка звернулася по медичну допомогу після того, як з'їла чипс. У дослідженні 2020 року науковці медичного центру Університету Міссісіпі детально описали серйозні ускладнення, які можуть виникнути внаслідок вживання перцю "Кароліна Ріпер", зазначивши, що 15-річний хлопчик переніс інсульт мозочка через два дні після того, як з'їв одну гостру чипсину.  Але й це не зупинило інших відчайдухів. Після One Chip Challenge люди й надалі скаржилися на жахливі болі в животі та сильний жар по всьому тілу. Зазначимо, що TikTok рясніє відео, на яких люди приймають виклик One Chip Challenge.

Небезпечні челенджі: як уберегти дитину

Нагадаємо, соцмережа TikTok стала дуже популярною під час пандемії коронавірусу, але й нині вона не втрачає позицій. Однією з причин такої популярності стали челенджі. Та не всі вони безпечні для здоров’я, деякі призводять до каліцтва й навіть смерті. Саме тому важливо розмовляти з дітьми й пояснювати, як поводитися в соцмережах.

Соціальні мережі та спілкування в інтернеті відіграють важливу роль у формуванні підліткової особистості. Як батьки, так і всі, хто долучається до освітнього розвитку підлітків, мають розповідати про небезпеки та ризики користування інтернетом, спілкування з незнайомими людьми та поширенням власної персональної інформації. Варто підвищувати обізнаність щодо безпечного користування соціальними мережами та важливо формувати правильну культуру спілкування онлайн.

Діяльність в інтернеті може нести певні ризики

  • Ризик обману: існує велика кількість дезінформації та викривлення даних.
  • Ризик віктимізації: інші користувачі можуть використовувати персональну інформацію проти людини, яка її оприлюднила.
  • Ризик ізоляції: онлайн-взаємодія може зменшити спілкування та соціалізацію у реальному світі.
  • Ризик імпульсу: в Інтернеті легко сказати те, що не було б сказане особисто.
  • Ризик переконання: онлайновий досвід може впливати на особисту діяльність.
  • Ризик звикання: повторне використання може створити залежну поведінку.

Так, якщо ви дізналися, що ваша дитина братиме участь у челенджі, насамперед розберіться, чи безпечний він для здоров’я. Якщо він небезпечний, поясніть детально усі ризики та переконайтеся у тому, що ви відмовили дитину від участі в ньому. 

Небезпечний челендж має певні ознаки: дитина боїться про нього відкрито говорити; він змінює її поведінку, негативно впливає на неї; закликає до небезпечних дій.

Серед небезпечних челенджів, які наробили шуму в TikTok: Blackout challenge (коли людина намагається затримати дихання); VampireFangs (приклеювання штучних ікл до власних зубів); OrbeezChallenge (стрілянина по людях з іграшкового пістолета); KickDoorChallenge (вибивання дверей незнайомців); Tide pods challenge (отруєння капсулами для прання); Fire challenge (вогняний челендж) та ін.

Як батькам розмовляти з підлітками: поради

Слухайте стільки ж, скільки говорите. Ставте запитання. Чим більше ви зрозумієте їхню поведінку, тим більше у вас шансів встановити контакт.

Не поспішайте засуджувати. Крім того, що вони схильні ухвалювати імпульсивні, а іноді й небезпечні рішення, якщо підлітки відчувають, що їх засуджують, вони з меншою ймовірністю слухатимуть усе, що ви кажете.

Намагайтеся залучити підлітка до генерування ідей, як забезпечити його безпеку. Вони не тільки знають себе краще, ніж ви, але й можуть бути більш зацікавлені в ідеї, яку вигадали самі.

Попросіть про допомогу. Підлітки не завжди слухають батьків, але можуть слухати інших дорослих у своєму житті. І безперечно, якщо ви відчуваєте, що ваша дитина робить щось небезпечне, і ви не можете її зупинити, поговоріть з лікарем.

Якщо ваша дитина потребує психологічної допомоги, а звернутися до фахівця офлайн немає можливості, скористайтеся контактами психологічної підтримки:

  • Лінія Національної психологічної асоціації – 0 800 100 102 (з 10:00 до 20:00 щодня, дзвінки безоплатні), https://www.npa-ua.org. Телефони для звʼязку з-за кордону доступні тут
  • Лінія запобігання самогубствам Lifeline Ukraine – 7333 (цілодобово)
  • "Поруч" – спільний проєкт МОН України, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії та ГО "ВГЦ "Волонтер" – poruch.me
  • Teenergizer – teenergizer.org/consultations
  • Гуманітарна місія "Проліска" – proliska.org/pro-gumanitarnu-misiju
  • Національна дитяча "гаряча лінія" – 116111, 0 800 500 225
  • Ветеранський простір надає психологічну допомогу дітям, які переживають наслідки обстрілів або чиї родичі перебувають на фронті – https://www.facebook.com/vtprostir 
  • "Перемога" – Telegram-канал психологічної підтримки для осіб з 8 до 22 років – https://t.me/+U83C2OkswW5mYzky
  • БО "Голоси дітей" – безоплатна психологічна допомога для дітей і батьків – 0 800 210 106 (безоплатно в межах України), +38 099 198 57 95 (з 9 до 20 години), voices.org.ua
  • "Не дрібниці" – безоплатний сервіс психологічної підтримки підлітків www.notrivia.com.ua.
Інші новини