Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Фтизіопульмонологічні центри отримали сучасне обладнання
15.11.2023
17:46

Пересувні системи, протипролежневі матраци, функціональні ліжка: фтизіопульмонологічні центри отримали сучасне обладнання

Медзаклади України, в тому числі й фтизіопульмонологічні медичні центри, отримали сучасні пересувні системи, протипролежневі матраци та функціональні ліжка у межах співпраці Міністерства охорони здоров'я, Центру громадського здоров'я та Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. 

Зокрема, передано 57 пересуваних систем на суму понад 1,5 млн гривень у 19 регіонів:  Вінницьку, Волинську, Закарпатську, Запорізьку, Івано-Франківську, Київську, Кіровоградську, Львівську, Одеську, Полтавську, Рівненську, Сумську, Харківську, Херсонську, Хмельницьку, Черкаську, Чернівецьку, Чернігівську області та в місто Київ. 

Пересувні системи з електроприводом призначені для підняття, пересаджування і транспортування людей з інвалідністю та осіб, що не можуть пересуватися самостійно та потребують догляду.

Крім того, для фтизіопульмонологічних медичних центрів було закуплено 250 надувних протипролежневих матраців на суму понад 573 тисячі гривень. Їх отримали 19 регіонів:  Вінницька, Волинська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Рівненська, Сумська, Харківська, Хмельницька, Херсонська, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області та місто Київ. 

Закуплені матраци розраховані для пацієнтів, які, проводять у ліжку понад 15 годин на день; для пацієнтів, які класифікуються як середній та високий ризик розвитку виразок;

для лежачих хворих унаслідок травми чи інших проблем зі здоров’ям, які довгий час перебувають у лежачому положенні і є нерухомими; для профілактики та лікування опорно- рухового апарату; для людей, у яких є пролежні 2-3 стадії.

Крім того, у медзаклади Вінницької, Запорізької та Одеської областей було відправлено перші 65 функціональних ліжок. Всього планується передати 309 ліжок. Вони призначені для забезпечення максимально комфортного розміщення пацієнта під час тривалого перебування в лікувальному закладі чи в ході реабілітаційного періоду.

"Ми маємо докладати зусиль, щоб туберкульоз, попри війну, був подоланий. Співпраця з Глобальним фондом боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією є надзвичайно важливими для  стабілізації рівня захворюваності, зменшення рівня смертності та підвищення ефективності лікування хворих. Разом ми робимо  фтизіопульмонологічні центри сучасними та інноваційними, що є дуже важливим, особливо для центрів на деокупованих територіях", — зазначила Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я. 

Інші новини