Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
12.11.2021
15:08

Референс-лабораторії ЦГЗ успішно пройшли акредитацію НААУ

Референс-лабораторії Центру громадського здоров’я успішно пройшли акредитацію Національного агентства з акредитації України (далі — НААУ). Рішення аудиторів НААУ підтверджується атестатом про акредитацію відповідно до вимог стандарту ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій».

Акредитацію НААУ пройшли такі лабораторії ЦГЗ:

  • референс-лабораторія вірусологічних досліджень;
  • референс-лабораторія мікробіологічних та паразитологічних досліджень;
  • референс-лабораторія з дослідження особливо небезпечних патогенів.

Ці лабораторії відповідають вимогам ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 (EN ISO/IEC 17025:2017, IDT; ISO/IEC 1725:2017, IDT) у сфері визначення показників безпечності: дезінфекційних та антисептичних засобів, парфумерно-косметичної продукції, засобів мийних, засобів косметичних та піномиючих; продукції целюлозно-паперової промисловості; побутового пилу, поживних середовищ; води водопровідної, змивів.

А отже, акредитація засвідчує можливість лабораторій ЦГЗ проводити випробування продукції в цій сфері та забезпечити точність, достовірність і відтворюваність результатів. Також підтверджує незалежність лабораторій від будь-якого адміністративного, фінансового чи іншого тиску, що можуть вплинути на технічні оцінки й результати випробувань продукції. А тому замовники можуть довіряти результатам випробувань у лабораторіях Центру.

Стандарт ISO/IEC 17025 демонструє компетентність лабораторій ЦГЗ як на національному рівні, так і в усьому світі. Це полегшить співпрацю між лабораторіями та іншими органами завдяки ширшому прийняттю результатів оцінки відповідності між країнами.

Інші новини