Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Регіональна нарада про розширення доступу до якісних і недорогих лікарських препаратів і діагностичних засобів у країнах СЄЦА
22.11.2018
20:00

Регіональна нарада про розширення доступу до якісних і недорогих лікарських препаратів і діагностичних засобів у країнах СЄЦА

20–22 листопада в Мінську (Білорусь) відбувалася Регіональна нарада із розширення доступу до якісних та недорогих лікарських препаратів і діагностичних засобів у країнах регіону Східної Європи та Центральної Азії (СЄЦА).

У заході взяли участь представники регуляторних органів, що відповідають за формування і реалізацію політики у сфері постачання лікарських засобів і за регулювання ринку лікарських засобів, із Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, України, а також делегати від міжнародних організацій, ключові партнери, експерти, представники фармацевтичних компаній, агентств із закупівель тощо.

Форум відбувався у два етапи: технічні консультації (20–21 листопада) та нарада високого рівня (22 листопада).

Учасники технічної частини, зокрема, обговорили досягнення і проблеми в реалізації Мінської заяви 2016 р. Також ішлося про інноваційні стратегії, дії та можливості для забезпечення довгострокового доступу до якісних лікарських препаратів і діагностичних засобів для ВІЛ, ТБ та вірусного гепатиту в країнах СЄЦА за доступними цінами та зі збільшенням частки державного фінансування.

У нараді високого рівня провідна роль належала міністрам охорони здоров’я відповідних держав, із залученням та підтримкою UNAIDS, ГФ, ЄРБ ВООЗ і Партнерства «Зупинимо туберкульоз» для досягнення політичної згоди і підтвердження принципів, закріплених у Мінській заяві 2016 р.

Центр громадського здоров’я МОЗ України на форумі репрезентували Сергій Страшук, начальник відділу управління проектами та міжнародної співпраці, та Людмила Павлюк, головна спеціалістка із закупівель лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Зокрема, Сергій Страшук розповів про досвід України в реалізації міжнародних закупівель. У цій сфері наша країна є абсолютним чемпіоном регіону майже за всіма показниками:

  • державне лідерство з реформаторською командою Міністерства охорони здоров’я та Центру громадського здоров’я;
  • значне збільшення державного бюджету і майже повний відхід від донорського фінансування закупівель ТБ- і ВІЛ-препаратів;
  • впровадження процедури прискореної реєстрації;
  • виконання рекомендацій ВООЗ за схемами лікування ТБ та ВІЛ;
  • зниження цін на ключові препарати в результаті ефективної адвокації з боку пацієнтської спільноти.

Наприклад, в Україні — найкраща ціна в регіоні СЄЦА на ВІЛ-препарат першої лінії долутегравір: схема з ним коштує $72 на рік (для порівняння, у Білорусі ця схема коштує $1 600 на рік).

«Запорука успіху — партнерство і консолідація зусиль урядового сектора, пацієнтської спільноти і донорського конгломерату», — резюмував наш колега.

Головним результатом Регіональної наради стало ухвалення і підписання II-ї Заяви про розширення доступу до якісних та недорогих лікарських препаратів і діагностичних засобів для ТБ, ВІЛ і гепатиту С у країнах СЄЦА.

Інші новини