Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
09.10.2019
18:32

Результати оцінювання кількості людей, які живуть з ВІЛ, на початок 2019 року

За оцінкою ВООЗ/ЮНЕЙДС, Україна продовжує залишатись регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ серед країн Центральній Європи та Східної Азії. Доступна статистична інформація про офіційно зареєстровані випадки ВІЛ-інфекції та кількість хворих на обліку не відображає реальні масштаби епідемії.

Насправді кількість ВІЛ-позитивних людей в Україні є більшою і за оцінками становить близько 240 000 осіб на кінець 2018 року. Така інформація ґрунтується на ретроспективних даних про поширеність захворювання серед населення, результатах інтегрованих біоповедінкових досліджень, даних програмного моніторингу профілактичних та лікувальних заходів тощо.

Центр громадського здоров’я України презентує звіт «Національна оцінка ситуації з ВІЛ/СНІДу в Україні станом на початок 2019 року» із прогнозом на період до кінця 2025 року за результатами розрахунків програми Spectrum 5.756.

Прогнозовані тенденції розвитку епідемії ВІЛ-інфекції в Україні збігаються із загальносвітовими. Зокрема подовження життя хворих, які отримують АРТ, очікувана стабілізація кількості людей, які живуть з ВІЛ, зменшення показників захворюваності та зростання числа хворих, які потребуватимуть призначення АРТ.

Значна кількість національних та міжнародних організацій, залучених у процес моніторингу  в Україні, зробили внесок у формування цієї оцінки, яку наразі долучено до Регіональної і Глобальної оцінок ситуації з ВІЛ/СНІДу.

Протягом 2018 – 2019 років в Україні на національному рівні проведено низку зустрічей зацікавлених сторін, де було представлено зміни у поточну модель Spectrum та результати нового раунду національних оцінок ВІЛ/СНІДу в країні. Отримані результати пройшли експертну оцінку у Секретаріаті ЮНЕЙДС, ВООЗ та Робочій групі ЮНЕЙДС/ВООЗ з глобального нагляду за ВІЛ/СНІДом та інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Згідно з оновленими рекомендаціями ВООЗ, національна оцінка загальної кількості людей, які живуть з ВІЛ, є необхідним компонентом епідеміологічного нагляду за ВІЛ-інфекцією/СНІДом. Також ця оцінка є важливим ресурсом для подальшого прийняття рішень боротьби з епідемією ВІЛ-інфекції.

Довідково

Для розробки комп'ютерних програм системи моделей Spectrum використано дані, надані спеціальною референс-групою, до якої входять експерти з низки інститутів і наукових галузей з країн із різними рівнями поширеності ВІЛ. Серед них: епідеміологи, клініцисти, фахівці з демографії та моделювання. Функціональні характеристики і вихідні припущення (гіпотези), що були застосовувані в процесі моделювання, засновані на рекомендаціях вказаної референс-групи. Засідання референс-групи проводяться не рідше одного разу на рік, а програмне забезпечення постійно допрацьовується з принциповим оновленням раз на два роки. Більш детальну інформацію про діяльність  референс-групи можна отримати на веб-сайті: www.epidem.org.

Інші новини