Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
04.02.2021
10:19

Роз’яснення з приводу закупівлі Центром проведення біоповедінкового дослідження на Prozorro

1 лютого 2021 року Центр оголосив на Prozorro закупівлю біоповедінкового дослідження про ризики інфікування ВІЛ серед ЧСЧ. Ця закупівля викликала доволі значний розголос та резонанс. Пояснюємо чому це дослідження є важливим, чому воно стільки коштує і хто його фінансує.

Центр громадського здоров’я України у 2021 році планує провести масштабне біоповедінкове дослідження про можливі ризики інфікування ВІЛ, гепатиту та сифілісу серед чоловіків, що мають секс із чоловіками. Відповідну закупівлю Центр оголосив в електронній системі Prozorro.

Подібні дослідження є важливою й невід’ємною складовою епідеміологічного нагляду громадського здоров’я, адже завдяки ним епідеміологи можуть зрозуміти, як люди, що знаходяться в групі ризику до інфікування якоюсь хворобою, себе поводять, як вірус або інфекція розповсюджується і як зробити програми з профілактики ефективними. Такі дослідження є нормальною практикою в усіх країнах світу. Їх рекомендують проводити раз на 3–4 роки ВООЗ, UNAIDS та CDC.

Біоповедінкові дослідження є досить дороговартісними, адже вимагають дуже складної підготовки — формування команди дослідників та медиків, пошук і залучення учасників, лабораторні дослідження крові тощо.

Очікувана вартість дослідження становить 10 млн грн, але завдяки конкуренції на торгах вона може значно знизитися. Обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі є у відкритому доступі.

Далі пояснюємо докладніше.

Що таке біоповедінкові дослідження?

Інтегровані біоповедінкові дослідження є складовою епідеміологічного нагляду за ВІЛ-інфекцією, гепатиту та сифілісу. Вони дають змогу реально оцінити епідемічну ситуацію та розробити заходи з подолання епідемії.

Чоловіки, які мають сексуальні стосунки з чоловіками є однією з ключових груп, яким загрожує підвищений ризик інфікування ВІЛ з урахуванням особливостей їхньої поведінки та поведінки їхнього оточення. Також групами підвищеного ризику інфікування ВІЛ є працівники та працівниці комерційного сексу; ті, хто вживає або вживали ін’єкційні наркотики; трансгендери та засуджені, що відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Ці групи населення істотно впливають на динаміку поширення ВІЛ та відіграють ключову роль в ефективній протидії епідемії ВІЛ-інфекції.

Це біоповедінкове дослідження дасть змогу отримати дані про:

  • поширеність ВІЛ та інших соціально-небезпечних інфекцій;
  • поведінкові фактори пов’язані з ризиком поширеності захворювання;
  • використання цією групою послуг із профілактики ВІЛ;
  • допоможе оцінити рівень доступу до програм профілактики та рівень стигми.

Хто фінансує дослідження й чому воно таке дороге

Біоповедінкове дослідження серед чоловіків, які мають сексуальні стосунки з чоловіками, реалізують коштом Центру контролю та профілактики захворювань США (СDC). Детальний бюджет дослідження узгоджений із донором. 

Центр громадського здоров’я є державною установою, а отже закуповує послуги та товари на Prozorro відповідно до українського законодавства.

Дослідження проводиться в рамках проєкту «Підтримка системи епідеміологічного нагляду за ВІЛ і системи управління/поліпшення якості лабораторій Міністерства охорони здоров’я України, покращення використання стратегічної інформації та pозбудова потенціалу громадської охорони здоров’я в рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги в боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR)».

Це масштабне дослідження із загальною вибіркою 6 900 людей у 16 містах.

Біоповедінкове дослідження включає такі активності:

  • тестування респондентів швидкими тестами на ВІЛ, вірусні гепатити B і C та сифіліс, у тому числі й контрольними для підтвердження;
  • визначення недавньої інфекції та вірусного навантаження ВІЛ: проводиться забір сухої краплі крові, яку відправляють у референс-лабораторії ЦГЗ;
  • опитування щодо ризикової поведінки, яка може сприяти розповсюдженню ВІЛ та інших соціально небезпечних інфекцій у ключовій групі та за її межами.

Участь усіх респондентів передбачає винагороду в розмірі 250 грн. Також за кожного залученого до дослідження учасника (до трьох людей) репондент отримує додаткову винагороду в розмірі 120 грн.

Дослідження буде реалізоване в декілька етапів. Упродовж підготовчого етапу підрядник формує команди в регіонах. У кожному місті мають працювати регіональні команди з 5 людей: регіональний координатор, купон-менеджер, 2 інтерв’юера і 1 медпрацівник. Йде пошук і підготовка приміщення для проведення дослідження, яке має відповідати вимогам протоколу. Додатково проводиться попереднє дослідження та оцінка можливості залучити респондентів.

Центр громадського здоров’я проведе навчання в Києві для регіональних координаторів, а також для медичних працівників, зокрема, як працювати з новими тестами та робити забір сухої краплі крові.

Після цього стартує польовий етап — збір даних серед респонеднів, який заплановано провести із серпня до кінця жовтня.

Опісля проводиться аналіз даних. Резюме дослідження буде готове на початку 2022 року. За результатами ЦГЗ звітує міжнародним партнерам і донорам.

Чому саме Центр громадського здоров’я проводить це дослідження

Інтегровані біоповедінкові дослідження серед ключових груп в Україні відбуваються з 2004 року раз на 3–4 роки. Їх фінансували міжнародні донори, зокрема, Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією й Центр контролю та профілактики захворювань США (СDC).

Раніше такі дослідження здійснювали неурядові організації, зокрема, Альянс громадського здоров’я. З 2018 року частину цих досліджень координує Центр громадського здоров’я, оскільки саме держава має бути холдером цих досліджень.

На 2022–2023 роки також заплановано провести біоповедінкові дослідження серед засуджених і трансгендерних людей за фінансування Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Інші новини