Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Сексуальне здоров’я: що це таке, як його підтримати та як ІПСШ впливають на нього
04.09.2023
09:27

Сексуальне здоров’я: що це таке, як його підтримати та як ІПСШ впливають на нього

4 вересня - Всесвітній день сексуального здоров’я, гасло цьогорічного - "Згода", яка є ключовим елементом будь-якого здорового статевого контакту. Ми маємо усвідомлювати, що означає згода, як її висловити та як отримати. Важливо поважати та цінувати вибір кожного у сексуальних питаннях незалежно від статі, сексуальної орієнтації чи будь-якого іншого фактора.

Всесвітня асоціація сексуального здоров'я (WAS) пояснює, що таке згода:

Вільно та охоче. Не вважається згодою, якщо чиниться тиск, маніпуляція чи вплив наркотиків чи алкоголю.

Відмова в будь-який момент. Ви можете змінити свою думку про секс навіть якщо: це ваш постійний партнер, ви вже погодилися, це траплялось раніше, ви вже у процесі статевого акту.

Поінформованість. Ви можете погодитись на щось лише у разі, якщо у вас є повна інформація. Наприклад, якщо хтось каже, що використовуватиме презерватив, а потім цього не робить, це вже не повна згода.

Ентузіазм. Секс - це робити те, чого ти хочеш, а не те, що мусиш. 

Конкретність. Ви повинні чітко вказати, на що ви просите чи даєте згоду. Наприклад, згода на поцілунок не означає, що хтось погодився на секс із проникненням. 

Що таке сексуальне здоров’я?

За визначенням ВООЗ, сексуальне здоров'я – це комплекс соматичних, емоційних, інтелектуальних і соціальних аспектів життя людини, що позитивно збагачують особистість, підвищують комунікабельність людини та її здатність до любові. 

Сексуальне здоров’я - це й стан фізичного, психічного і соціального благополуччя, пов'язаного із сексуальністю. Крім того, це - позитивний підхід до сексуальності й сексуальних стосунків з партнером, можливість отримувати самому та приносити задоволення партнеру. Також сексуальне здоров’я - це про безпечний секс, вільний від примусу, насильства й дискримінації. 

Як пояснюють у ВООЗ, здатність чоловіків і жінок досягати сексуального здоров’я та благополуччя залежить від їхнього:

  • доступу до вичерпної, якісної інформації про секс і сексуальність;
  • знання про ризики, з якими вони можуть зіткнутися, та їхньої вразливості до несприятливих наслідків незахищеної статевої активності;
  • можливості отримати доступ до послуг сексуального здоров'я;
  • життя в середовищі, яке підтримує та сприяє сексуальному здоров’ю.

Проблеми, пов’язані із сексуальним здоров’ям, мають широкий спектр й охоплюють сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність, сексуальне самовираження, стосунки та задоволення. Вони також включають негативні наслідки або умови, такі як:

  • інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ);
  • інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ - трихомоніаз, хламідіоз, гонорея та сифіліс, вірус простого генітального герпесу II типу, вірусний гепатит В, вірус папіломи людини (ВПЛ); 
  • запальні захворювання репродуктивного тракту та їхні несприятливі наслідки (рак шийки матки, спричинений ВПЛ, та безпліддя);
  • незапланована вагітність й аборт;
  • статева дисфункція;
  • сексуальне насильство; 
  • каліцтво жіночих статевих органів.

Сексуальне здоров’я - це також свобода від страху, почуття сорому та провини, факторів, які пригнічують сексуальну реакцію й порушують сексуальні взаємини; відсутність захворювань, станів чи розладів, які заважають здійсненню сексуальної функції.

Важливо, щоб підтримка у питаннях сексуального здоров’я була доступною для кожного: йдеться про передачу знань, навичок й уявлення про справжні цінності, доступ до заснованої на фактах інформації та до медико-санітарних послуг.

Вплив ІПСШ на сексуальне здоров’я

В Україні упродовж останніх років спостерігається зниження віку початку статевого життя й підвищення віку вступу в шлюб, тож збільшився період, протягом якого молоді люди схильні до численних статевих контактів.

ІПСШ здебільшого передаються внаслідок незахищених статевих контактів - орального, анального та вагінального сексу. Деякі ІПСШ можуть передаватися й внаслідок тілесного контакту - через мікропошкодження на шкірі та побутові предмети; частина - під час переливання крові й пересадки тканин. 

Багато інфекцій, що передаються статевим шляхом, можуть передаватися від матері дитині під час вагітності, пологів та грудного вигодовування. Йдеться про хламідіоз, гонорею, гепатит В, ВІЛ, папіломавірус, вірус простого герпесу 2 типу та сифіліс. 

Інфекції, що передаються статевим шляхом, мають серйозний вплив на здоров'я. Якщо їх не лікувати, це може призвести до важких наслідків, включаючи неврологічні та серцево-судинні захворювання, безпліддя, позаматкову вагітність, мертвонародження та підвищений ризик зараження ВІЛ. Вони також пов’язані зі стигмою, домашнім насильством й впливають на якість життя.

Більшість ІПСШ не мають симптомів, серед загальних - вагінальні або уретральні виділення, виразка статевих органів та біль внизу живота. Найбільш поширені та виліковні ІПСШ - трихомоніаз, хламідіоз, гонорея та сифіліс. 

Вірусні ІПСШ, включаючи ВІЛ, вірус простого генітального герпесу (ВПГ), вірусний гепатит В, вірус папіломи людини (ВПЛ) і Т-лімфотропний вірус людини 1 типу, не мають або мають обмежені можливості лікування. Але їх варто лікувати й тримати під контролем. Так, наприклад, в вакцини проти гепатиту В, щоб запобігти інфекції, яка може призвести до раку печінки, і проти ВПЛ, щоб запобігти раку шийки матки. 

ВІЛ, ВПГ і Т-лімфотропний вірус людини 1 типу є інфекціями, позбутися яких повністю неможливо: існують методи лікування, що можуть пригнічувати вірус, але наразі немає ліків від жодної з цих вірусних ІПСШ. Пам’ятайте, що для ЛЖВ (людей, що живуть з ВІЛ), важливо отримувати АРТ (антиретровірусну терапію) постійно для зниження вірусного навантаження ВІЛ.

За даними досліджень, наявність ІПСШ серйозно підвищує ризик передачі та інфікування ВІЛ статевим шляхом. Серед інфекцій, які збільшують ймовірність передавання вірусу імунодефіциту людини, - сифіліс, генітальний герпес, гонорея, хламідіоз, трихомоніаз, кандидоз, мікоплазмоз та ін. Деякі стани, наприклад, ерозії та виразки, запалення, пошкодження тканин, зумовлені ІПСШ, ослаблюють захист організму від інфікування ВІЛ.

Як заявляли у Всесвітній організації охорони здоров’я/UNAIDS, Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ серед країн Центральної Європи та Східної Азії. Дізнавайтеся за лінками про місця, де можна пройти тестування, як отримати лікування та доконтактну профілактику ВІЛ (PrEP).

ІПСШ: масштаб проблеми

Як наголошують у ВООЗ, інфекції, що передаються статевим шляхом, чинять серйозний вплив на сексуальне та репродуктивне здоров’я людей у всьому світі. 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я:

  • Щодня у світі реєструють понад 1 мільйон інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), більшість з яких протікають безсимптомно.
  • Щороку фіксують приблизно 374 мільйони нових випадків інфікування 1 із 4 виліковних ІПСШ: хламідіозом, гонореєю, сифілісом і трихомоніазом.
  • За оцінками, понад 500 мільйонів людей у віці 15–49 років мають статеву інфекцію, спричинену вірусом простого герпесу.
  • Вірус папіломи людини (ВПЛ) пов’язаний з понад 311 000 смертей від раку шийки матки щороку.
  • За оцінками, у 2016 році майже 1 мільйон вагітних жінок були інфіковані сифілісом, що призвело до понад 350 000 несприятливих наслідків пологів.
  • ІПСШ мають прямий вплив на сексуальне та репродуктивне здоров'я через стигматизацію, безпліддя, рак та ускладнення вагітності, також вони можуть збільшити ризик ВІЛ.
  • Стійкість до ліків є основною загрозою для зменшення тягаря ІПСШ у всьому світі.

Обирайте захищений секс - користуйтеся презервативами

Правильне використання презервативів при кожному статевому контакті  - ефективний метод захисту від ІПСШ, ВІЛ та непланованої вагітності. Пам’ятайте, що перерваний статевий акт - ненадійний метод контрацепції, адже, за статистикою, 1 з 5 жінок, які його практикують, вагітніють упродовж року. Крім того, аборт  є небажаним методом регулювання народжуваності через  негативні наслідки для репродуктивного здоров’я жінки.

За відсутності можливості використання інших методів контрацепції, презервативи- можуть стати найбільш дієвим засобом запобігти небажаній вагітності. Але радимо  дотримуватися наступних простих рекомендацій: 

  • обирати свій розмір;
  • зберігати у сухому, захищеному від сонячних променів місці і оригінальній  упаковці, а не в кишені, сумці, косметичці чи автомобілі;
  • звертати увагу на термін придатності та цілісність упаковки;
  • використовувати їх лише з природною змазкою або штучною на водній основі (силікон у складі лубрикантів може руйнувати латекс);
  • змінювати презерватив, якщо почали одягати не тією стороною та якщо перейшли до іншої сексуальної практики;
  • використовувати перед кожним статевим контактом.

Лікар може допомогти вам обрати метод контрацепції, враховуючи ваш стан здоров’я та індивідуальні потреби.

Як підтримувати сексуальне здоров’я

  • Регулярно відвідуйте сімейного лікаря для скринінгу стану здоров'я.
  • Будьте фізично активними.
  • Обирайте здорове харчування і підтримуйте оптимальну для вас масу тіла.
  • Відмовтесь від вживання алкоголю та тютюну.
  • Уникайте стресів, намагайтеся мислити позитивно.
  • Не займайтеся самолікуванням.
Інші новини