Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Стратегія протидії ВІЛ-інфекції у 2023 році. У Льові пройшла робоча зустріч МДК для розробки плану дій на поточний рік
17.02.2023
12:32

Стратегія протидії ВІЛ-інфекції у 2023 році. У Львові пройшла робоча зустріч МДК для розробки плану дій на поточний рік

З 15 по 17 лютого у Львові проходить робоча зустріч мультидисциплінарних команд з питань ВІЛ-інфекції. Подія передбачає 3 дні стратегічних сесій на яких розглядаються основні показники та заходи на 2023 для протидії ВІЛ-інфекції в Україні.

У заході беруть участь представники Міністерства охорони здоров'я України, Центру громадського здоров'я, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, CDC, Національної служби здоров'я України, ЮНЕЙДС, представники мультидисциплінарних команд із регіонів, Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громадянського, Альянсу громадського здоров'я, I-TECH та представники департаментів охорони здоров'я. 

Ключовою задачею зустрічі є формування спільного бачення подальшого плану дій для протидії ВІЛ-інфекції у 2023 році в умовах повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну. 

“Ця зустріч - важливий інструмент планування та узгодження дій з протидії ВІЛ-інфекції державного сектору, партнерів та донорів і безпосередньо медичних закладів. В умовах постійної невизначеності та викликів, спричинених російською агресією, надзвичайно важливо синхронізувати спільні зусилля усіх учасників. Минулий 2022 рік показав, що навіть під час повномасштабної війни, ми спроможні забезпечити безперервність лікування для людей, які живуть з ВІЛ. У цьому році ми плануємо утримати здобутки минулих років та посилити наші зусилля у розвитку епідеміологічого нагляду, наданні медичної допомоги, профілактичних послуг з ВІЛ, і що немало важливо - нівелюванні наслідків війни,” - коментує Лариса Гетьман, завідувачка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ.

Під час своїх виступів, експерти ЦГЗ представили виконання основних показників Державної стратегії  щодо ВІЛ-інфекції за 2022 рік у розрізі регіонів України та зробили загальний огляд змін до Закону України "Про протидію поширенню хвороб, зумовлених ВІЛ, та правовий соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ". Також розказали про поточний стан, виклики та реалізацію моніторингу лікування ВІЛ-інфекції. Зокрема фахівці зазначили, що у минулому році об'єми та якість надання послуг щодо ВІЛ-інфекції референс-лабораторіями не знизились навіть на територіях, де ведуться активні бойові дії.

Також фахівці докладно розглянули програми зниження шкоди при коморбідних станах (ВІЛ та опіоїдній залежності) та охоплення АРТ серед клієнтів замісної підтримувальної терапії. 

Під час зустрічі експерти також обговорюють нагальні потреби регіонів для забезпечення якісної медичної допомоги, профілактичних послуг, системи епідеміологічного нагляду за ВІЛ-інфекцією.

На зустрічі неодноразово наголошується про важливість підтримання та розвитку пацієнтоорієнтованого підходу, посилення управлінських спроможностей для ефективного використання ресурсів та цільового використання фінансів державних та партнерських програм.

Інші новини