Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
​​В Україні запустили пілотну програму нового ін’єкційного методу доконтактної профілактики ВІЛ 
26.09.2023
16:55

​​В Україні запустили пілотну програму нового ін’єкційного методу доконтактної профілактики ВІЛ 

Центром громадського здоров’я МОЗ України у партнерстві з Альянсом громадського здоров’я та ГО "Альянс. Глобал" запроваджено в Україні пілотну дворічну програму нового ін’єкційного методу доконтактної профілактики ВІЛ тривалої дії - CAB-LA. 

Ін’єкційний каботегравір тривалої дії (CAB-LA) - це інгібітор перенесення ланцюга інтегрази. Його призначають людям, які мають підвищений ризик інфікування ВІЛ. Каботегравір вводиться внутрішньом’язово. Переваги ін’єкційної ДКП у тому, що вона дає можливість спростити схему прийому препарату, адже схема пероральної ДКП вимагає щоденного прийому або прийому за потребою. 

У межах пілотного пілотного проєкту передбачається залучення 100 чоловіків, які мають секс з чоловіками (ЧСЧ), у Києві та Львові протягом двох років. Одну ін’єкцію каботегравіру буде достатньо робити один раз на два місяці. Перші клієнти отримають CAB-LA вже у грудні 2023 року.

Україна стала першої країною у Центральній та Східний Європі та Центральній Азії, яка отримала таку унікальну можливість для профілактики ВІЛ серед ключових груп населення.

У межах реалізації проєкту 12-13 вересня відбувся тренінг  з впровадження ін’єкційного каботегравіру тривалої дії (CAB-LA) як ДКП в Україні. На заході Ольга Гвоздецька, в.о. генерального директора Центру громадського здоров’я, зазначила, що це - безпрецедентна можливість для України приєднатися до переліку країн, які отримали доступ до CAB-LA. "Ми досить прогресивні і готові до інновацій, навіть в умовах воєнного стану", - заявила вона. 

Під час тренінгу було висвітлено численні аспекти впровадження CAB-LA, включаючи його ефективність, протоколи впровадження, критерії включення та протипоказання, менеджмент клієнтів та алгоритми обстеження. Важливою складовою стало навчання фахівців з "команд впровадження" залученню та супроводу клієнтів, які отримують CAB-LA, а також обліку даних.

"Це справді визначний день. Протягом 2,5 року ми вели безліч переговорів й аргументували необхідність у CAB-LA, але часто чули у відповідь, що це не на часі… Отримавши відмову від топ-менеджменту фармацевтичних компаній, ми скористалися нашим останнім шансом – підтримкою PEPFAR та, спираючись на глобальну стратегію для впровадження інноваційних програм, досягли своєї мети", - каже Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я.

Аарон Бенкс, координатор PEPFAR в Україні, пригадав, що ще 7 місяців тому він вважав ідею запровадження такого методу профілактики ВІЛ в Україні фантастичною. Проте зараз він переконався, що це - історія про інновації в українській системі охорони здоров’я.

Інші новини