Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Важливі складові чоловічого здоров’я
19.11.2021
17:03

Важливі складові чоловічого здоров’я

За даними загальнонаціонального дослідження «Індекс здоров’я. Україна» середня очікувана тривалість життя чоловіків України на 12 років нижча від такого ж показника у більшості країн Європи. Так у 2019 році цей показник для чоловіків в Україні складав 66 років, а для жінок — 76 років. 

Чому це так? На довголіття чоловіків впливають поведінкові фактори ризику: куріння, вживання алкоголю тощо. Вони рідше ходять на профілактичні огляди, своєчасно не звертаються по медичну допомогу. 

У Тиждень обізнаності про рак простати та чоловіче здоров’я, хочемо нагадати про важливі аспекти, які допоможуть чоловікам краще піклуватися про своє здоров’я. 

Проходьте профілактичні огляди у свого сімейного лікаря.

Основним завданням сімейного лікаря є профілактика як інфекційних, так і неінфекційних хвороб. Крім цього, він надає консультативну допомогу в таких питаннях: 

  • тютюнокуріння;
  • вживання алкоголю та інших психоактивних речовин;
  • нездорове харчування;
  • недостатня фізична активність;
  • формування навичок здорового способу життя.

Пам’ятайте фактори ризику раку простати та інші хвороби передміхурової залози.

Здоров’я передміхурової залози є дуже важливим для чоловічого добробуту та довголіття. Доброякісна гіперплазія передміхурової залози, так звана аденома простати, а також рак простати можуть мати схожі симптоми, як-от часте сечовипускання, болюче та малими порціями; нетримання сечі тощо. Рання діагностика  допоможе підвищити успіх лікування й одужання. 

Ризик розвитку раку простати у чоловіків 50 років складає 42% та збільшується з віком. Чоловікам, віком від 45 років рекомендовано здати тест для визначення ПСА  (простатичний специфічний антиген). Не нехтуйте цим! Відвідуйте сімейного лікаря, за потреби і лікаря уролога для профілактичних оглядів. Поговоріть із вашим лікарем про хвороби передміхурової залози та дотримуйтеся рекомендацій спеціаліста! 

Дбайте про своє сексуальне життя.

Серед факторів, що впливають на сексуальне здоров’я, виділяють: екологію, нездоровий спосіб життя, психологічний фактор, зниження рівня тестостерону, генетичний фактор, різні хвороби. 

Для людей старшого віку важливо не забувати про своє сексуальне життя та продовжувати його. Що можна робити чоловіку, щоб покращити своє сексуальне життя:

  • вчасно відвідувати лікаря та ходити на профілактичні огляди. Зверніться до сімейного лікаря чи уролога, який зможе за необхідності рекомендувати медикаментозне лікування та проконсультувати; 
  • ніколи не вживайте медикаменти, а також біологічно активні добавки без консультації з лікарем;
  • будьте фізично активними;
  • піклуйтеся про своє психічне здоров’я, не бійтеся звертатися до фахівців і відпочивати.

Більше порад з профілактики сексуального життя, а також важливої інформації про чоловіче здоров’я дивіться у відео з вебінару.

Стаття написана на основі вебінару: «Про рак простати та не тільки: розмова про чоловіче здоров’я з експертами», який відбувся за участі таких спікерів: 

Дмитро Скіргіко — сімейний лікар, медичний центр «100% Життя».

Сергій Бойко — доктор медичних наук, професор кафедри хірургічних хвороб Ужгородського національного університету, лікар-уролог Закарпатського протипухлинного центру, лікар-уролог вищої категорії.

Олександр Никифорук — психолог в IntRA clinic. Психоаналітичний психолог-практик, сексолог, консультант у сфері інтимного здоров’я. Член Дивізіону «Психоаналітична психологія і психотерапія» НПА України; Міжнародної Федерації тренерів по імфітнесу, сексологів і секс-коучів; Секції сексології та терапії сексуальних розладів Спілки психологів і психотерапевтів України.

 

Інші новини