Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Удосконалення підходів до подолання туберкульозу в Україні
03.05.2024
11:58

Відповідь на виклики: удосконалення підходів до подолання туберкульозу в Україні

У період складних викликів, пов'язаних із наслідками пандемії COVID-19 та війни, боротьба з туберкульозом залишається актуальною та вимагає невідкладних заходів. Для того щоб покращити якість медичної допомоги при туберкульозі та підготуватися до нових викликів, з 24 по 26 квітня 2024 року за підтримки Центру громадського здоров’я та Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією відбувся робочий семінар-нарада, який зібрав понад 35 представників регіональних фтизіопульмонологічних центрів.

Учасники заходу розглянули ряд важливих питань, зокрема:

  • ситуацію з виявленням туберкульозу та прогалини, що виникли внаслідок пандемії та воєнного конфлікту;
  • основні проблеми та шляхів їхнього усунення у реалізації заходів із протидії туберкульозу;
  • посилення моніторингу та управлінських заходів з урахуванням необхідності управління ризиками;
  • впровадження інновацій у сфері подолання туберкульозу;
  • визначення напрямків методичної допомоги від Центру громадського здоров’я;
  • обмін кращим регіональним досвідом щодо організації надання медичної допомоги при туберкульозі та веденні супутніх захворювань.

«Попри складні умови війни проти України національна туберкульозна програма демонструє прогрес у подоланні туберкульозу не тільки на теренах України, а й поширює свій досвід серед країн Європейського регіону ВООЗ. Вкрай важливо при цьому відмітити внесок регіональних команд фтизіопульмонологічних центрів. Медична спільнота здійснює значні та наполегливі зусилля у боротьбі з туберкульозом, вкладаючи величезні ресурси, енергію та експертність у цей процес. Їхні зусилля інтегруються у різноманітні програми, дослідження та практичні заходи з метою покращення лікування, профілактики та контролю за цією хворобою», — наголошує Яна Терлеєва, завідувачка відділу ЦГЗ з управління та протидії туберкульозу.

Після активних дискусій учасники запропонували конкретні заходи для утримання ситуації з дитячим туберкульозом під контролем, покращення якості медичної допомоги при туберкульозі та усунення барєрів, з якими стикаються люди з цією хворобою та члени їхніх родин, зокрема інформаційні кампанії та заходи з подолання стигми та дискримінації.

За результатами робочої семінару-наради стало очевидним: спільними зусиллями можна подолати туберкульоз та готуватися до подібних викликів у майбутньому.


 

Інші новини