Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній день зору: поради як вберегти зір дітей
10.10.2024
17:04

Всесвітній день зору: поради як вберегти зір дітей

Щороку в другий четвер жовтня відзначають Всесвітній день зору. Темою цього року є турбота про зір дітей і молоді. Аналіз результатів досліджень, проведених у 1990–2023 рр., показав поступове зростання сукупної поширеності короткозорості в світі з 24,32% до 35,81%. До груп, в яких особливо поширена короткозорість, належать підлітки (47%) і старшокласники (45,71%).

Минуло вже півтора місяця навчального року і діти встигли трохи втомитися, а до осінніх канікул іще більше двох тижнів. Крім того світловий день скорочується, ми дедалі раніше вмикаємо штучне освітлення, а взимку є висока ймовірність багатогодинних відключень електроенергії, а отже обмеженого освітлення приміщень. Усе це збільшує навантаження на органи зору і може призвести до більшої втомлюваності очей і навіть тимчасового погіршення зору.

Розповідаємо, як можна попіклуватися про зір у дітей. 

Регулярні обстеження – важливі

У період пандемії COVID-19 чимало дітей вчилося дистанційно і через це, за результатами досліджень, пропускали перевірки зору. Однак дитині, яка росте, необхідно регулярно перевіряти зір, особливо в дошкільному й молодшому шкільному віці.

Регулярні обстеження дають змогу вчасно виявити міопію (короткозорість), косоокість, рефракційні порушення та інші проблеми, доки око перебуває в процесі розвитку, і запобігти ускладненням цих порушень.

Навіть якщо ви не помічаєте проблем із зором, але дитина давно не відвідувала окуліста, перевірка зору не буде зайвою. Ви ж не чекаєте, поки автомобіль зламається, щоб його перевірити, правда? Так само й з очима.

Часу перед екраном – менше 

У наш час екран — це наше все: робота, розваги, навчання. Коли ми довго зосереджуємо погляд на екрані, то часом забуваємо кліпати. Як наслідок очі більше напружуються, швидше втомлюються, а рогова оболонка та склера не зволожуються. Це призводить до зниження концентрації й різкості зору.

Тривале перебування перед екраном комп’ютера чи смартфона може погіршити наявні проблеми з здоров’ям або призвести до нових. Старайтеся обмежувати час для дітей перед електронними девайсами, коли в них немає необхідності.

На відкритому повітрі – часу більше

Гуляючи на свіжому повітрі, ми дивимося на віддалені об'єкти. Це дозволяє очам відновлюватися після перенапруження і втоми. До того ж ігри на свіжому повітрі допомагають дітям бути фізично активними і отримувати необхідну кількість сонячного світла для синтезу вітаміну D..

Правильне харчування – важливе 

Здорове харчування може допомогти захистити зір вашої дитини. Забезпечте дитині (і собі) тарілку здорового харчування. Їжте фрукти й овочі:

  • темно-зелені листові (шпинат, рукола та броколі);
  • помаранчеві (морква, гарбуз, абрикоси, хурма);
  • синьо-фіолетові (чорниця, смородина, чорний виноград).

Не забувайте додавати до раціону дитини рибу, багату на поліненасичені жирні кислоти омега-3, як-от оселедець, скумбрію,  лосось і тунець.

Вчителям на замітку 

Діти проводять у школі значну частину свого часу, тож вчителям, крім свого предмету, слід навчити дітей робити перерви і вправи для зняття профілактики зорової втоми і короткозорості. Наприклад: 

1. Відкинутись на спинку стільця. Вдихнути. Нахилившись уперед до кришки парти, видихнути. Повторити декілька разів. 

2. Відкинутись на спинку стільця, заплющити очі, міцно їх замружити, розплющити очі. Повторити 5-6 разів. 

3. Руки на пояс. Повернути голову вправо, подивитись на лікоть правої руки, повернути голову вліво, подивитись на лікоть лівої руки, повернутись у вихідне положення. Повторити 5-6 разів. 

4. Під час складання тестів або написання контрольних робіт нагадуйте учням про необхідність покліпати очима 3-5 разів.

До речі, вчителям такі вправи теж підуть на користь. З повним переліком вправ можна ознайомитися за посиланням

Батькам на замітку 

Також важливо правильно організувати робоче місце для дитини вдома. Меблі мають відповідали зросту школяра, адже це впливає на формування постави та комфорт під час навчання. Столи та стільці мають відповідати параметрам тіла дитини: правильна поза — це коли ноги зігнуті під прямим кутом, спина рівна, а передпліччя вільно лежать на столі. Занадто низький або високий стіл може викликати втому і проблеми з поставою.

Також важливе якісне освітлення: вдень варто використовувати природне світло, а ввечері — настільну лампу, розташовану відповідно до того, якою рукою дитина пише.

Для роботи дитини за комп’ютером потрібно забезпечити правильне розташування монітора та клавіатури для зменшення навантаження на м'язи. Верхній край монітора має бути на рівні очей або трохи нижче, на відстані витягнутої руки або 45–75 см. Клавіатура й мишка мають бути розташовані так, щоб лікоть був зігнутий під кутом 90–120°. Кладіть руки так, щоб передпліччя не впиралися в гострі краї робочої поверхні.

Крім того, важливо очистити простір навколо робочого місця від речей, які можуть відволікати, і зберігати навчальні матеріали в порядку.

Наостанок, близько 90% травм очей можна запобігти за допомогою захисних окулярів. Якщо ваша дитина займається спортом або іншими видами діяльності, переконайтеся, що вона носить захисні окуляри, щоб уникнути травм.

Інші новини