Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
29.04.2022
13:52

ЗСУ захищає нас від агресора на передовій, а вакцини — від інфекцій: найважливіше з брифінгу до Всесвітнього тижня імунізації в Україні 2022

28 квітня Центр громадського здоров’я зібрав представників Міністерства охорони здоров’я, Всесвітньої охорони здоров’я, керівника НТГЕІ, неурядової організації ГС «Коаліція за вакцинацію» та експертів Центру, щоб обговорити поточну ситуацію щодо рутинної імунізації в країні та поділитись основними думками і занепокоєнням з громадськістю.

Ігор Кузін, заступник Міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України:

На жаль, інфекційні захворювання нікуди не зникли. І війна може лише сприяти їхньому розповсюдженню, особливо серед великих скупчень людей, за відсутності певних санітарних і гігієнічних умов у місцях тимчасово перебування. Щеплення — це єдина гарантія і можливість уберегти себе.

Кожна дитина повинна отримати своє щеплення відповідно до Національного календаря. Зараз це можна зробити в найближчому закладі охорони здоров’я.

Звертаю увагу, для внутрішньо переміщених людей та батьків не потрібно укладати нову декларацію з лікарем. Достатньо просто прийти до поліклініки. Вакцинацію вам зроблять безоплатно, а дані про щеплення одразу внесуть у єдину електронну систему. За бажанням, батьки можуть узяти довідку в лікаря про зроблене щеплення. Отже, жодних фінансових чи бюрократичних перешкод немає.

Увага суспільства справедливо прикута до війни. Водночас рятуючи дитину від ворожих снарядів треба також і врятувати її від небезпечних хвороб!

У мене прохання до кожного: будь ласка, розповідайте про важливість вакцинації у ваших громадах під час воєнного стану! Це рятує життя!


Вусала Аллахвердієва, експертка ВООЗ з питань попередження розповсюдження захворювань та імунізації:

Цей рік особливий. Адже ми говоримо крізь призму війни, яку розв’язали проти України. На жаль, ця війна не змилостивилась ані до цивільного населення, ані до працівників медицини. Як правило, завжди найбільше страждають діти та старші люди. Ці дві групи потребують особливої уваги з нашого боку.

Зараз в Україні є дуже високий ризик поширення інфекційних хвороб. До осені він виросте ще більше, якщо нічого з цим не робити. Тому маємо час влітку активно провакцинувати населення, щоби цей ризик відступив.

Кір, дифтерія, кашлюк і поліомієліт — це головні хвороби, про які ми активно говоримо. У порівнянні з 2015–2016 роками ситуація краща, проте досі лишаються небезпеки для громадського здоров’я.

Важливо знати як захистити себе та своїх рідних в умовах війни — треба вакцинуватись! Навіть якщо ви пропустили увесь календарний цикл і його тяжко надолужити, то розпочніть уже сьогодні. Навіть мінімальні дози зміцнять імунітет.

Також важливо знати симптоми захворювань, зазвичай вони подібні до ГРВІ. Тому одразу повідомляйте медичним працівникам, що занедужали. Особливо це важливо в місцях колективного розміщення.

Я завжди вірила й вірю в імунізацію в Україні. І сама під час війни продовжую вакцинуватися тут. Свою бустерну дозу проти COVID-19 я отримала в Рівненській області, за що вдячна всім медичним працівникам в Україні, що вакцинація продовжується.


Олександр Заіка, керівник відділу імунізації Центру громадського здоров’я:

Повномасштабне вторгнення росії в Україну внесло певні корективи, змінилися певні підходи, але в цілому отримання послуг з імунізації не змінились.

Щодо наявності вакцин: усі області, де немає активних бойових дій і навіть ті, де є частково, повністю забезпечені вакцинами. Холодовий ланцюг збережений.

Були перешкоди в отриманні вакцин проти вірусного гепатиту В, але вже зараз це питання вирішене. Вакцина доставлена й розподіляється в регіони. 

Для внутрішньо переміщених осіб ми підготували стандарти до отримання послуги з імунізації. Ці накази розіслані до керівників регіонів і виконуються.

Навіть якщо люди не мають документів, записів чи довідок про вакцинальний статус, це не є перешкодою до отримання щеплення. Ми розробили рекомендації, щоби спростити механізм внесення й відновлення цих даних.

Центр громадського здоров’я продовжує аналізувати дані про охоплення профілактичними щепленнями. Ми маємо інструментарій для збору, аналізу та рекомендацій для регіонів.

Відсоток охоплення щепленнями проти поліомієліту в дітей до 1 року дуже важливий, адже ми маємо спалах цього захворювання. За три місця 2022 року відсоток охоплення 15%. Якщо темпи не зміняться, до кінця року матимемо охоплення 60%. Це вкрай низькі показники.

Відсоток охоплення щепленнями проти дифтерії й правця в дітей до 1 року трішки вищий за 15%. Відповідно й річний відсоток буде трохи вище 60%.

Відсоток охоплення щепленням КПК у дітей до 1 року сягає 15,3%. Це приблизно складе 61% на кінець року. Оскільки Україна є ендемічною країною, то й ризики спалаху вкрай високі. Тому ймовірно, що потрібно буде вакцинувати дітей цього року й тих, хто пропускав щеплення раніше.

Показник охоплення щепленнями проти вірусного гепатиту В критичний — 10%. Це було пов’язано з браком вакцин. Тепер ми можемо надолужити, адже вакцина є в наявності.

Відсоток охоплення щепленням БЦЖ трохи більше, ніж 16%. На кінець року прогнозовано показник буде 65%.


Оксана Кошалко, керівниця відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров’я:

Кожне захворювання створює навантаження на медичну систему. А ми повинні пам’ятати, що зараз медична система зосереджена на допомозі військовим і цивільному населенню, що постраждало внаслідок обстрілів і ворожих бомбардувань».

Проти більш ніж 10 таких небезпечних захворювань існують вакцини. 10 з них включені до Календаря профілактичних щеплень, забезпечуються державою та доступні всім безоплатно. Проти пневмокока та ротавірусу можна вакцинувати дітей власним коштом.

Не забуваймо і про спалах поліомієліту — в Україні вже зафіксували два випадки, де діти мають незворотний параліч.

Дифтерія дуже небезпечна для дітей і дорослих. Підступність її в тому, що перші ознаки проявляються як ГРВІ. На жаль, ми реєструємо поодинокі випадки цих хвороб. Наразі медична система має можливість впоратися з ними, бо у нас є протидифтерійна сироватка.

Дорослі люди кожні 10 років повинні ревакцинуватися проти дифтерії та правця. Підіть до сімейного або чергового лікаря й отримайте своє щеплення безоплатно.

Правець особливо небезпечний зараз у час війни. Будь-яке поранення в сховищах потенційно несе загрозу інфікуватися.

У 2022 році вже зареєстровано 20 інфекційних спалахів. Переважно це гострі кишкові інфекції, пов’язані з вживанням неякісних продуктів.

Спалахи, які реєструють в Україні, пов’язані з навчальними закладами, оздоровчими закладами, закладам громадського харчування, закладами охорони здоров’я та підприємствами. Керівники таких закладів і підприємств мають забезпечити повну вакцинацію всіх працівників і дотримання санітарних норм.

Головне завдання — зменшити навантаження на медичну систему. Тому прошу не заважати медичним працівникам рятувати життя наших військових. Ми можемо попередити захворювання на вакцинокеровані інфекції і наш обов’язок це зробити!


Федір Лапій, імунолог, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики:

В умовах війни НТГЕІ продовжує працювати й консультувати Міністерство охорони здоров’я, спілкуватися з іноземними партнерами.

Багато волонтерів передають нашим бійцям вакцини. Обов’язкові й також рекомендовані, наприклад, проти вітряної віспи. Адже немає часу хворіти, кожен солдат повинен бути захищений і здоровий, а тим паче не створювати спалахів захворювань у своїй частині.

COVID-19 нікуди не відступив. Ми розуміємо, що не всі цифри оприлюднені. Але я би порівняв сьогодні втрати від COVID-19 з фронтовими втратами.

Те, що ми маємо підтверджений випадок дифтерії в Україні, прогнозує й наступні. І якщо готувати злочини проти людства, то серед них має бути — порушення логістики вакцин.

Проблема доступу до вакцин уже є в тимчасово окупованих областях. А це порушення права на захист населення від вакцинокерованих інфекцій. Це те, що потребує Міжнародного трибуналу як злочин проти людства. 

Після перемоги нам треба буде багато працювати над відновленням охоплення щепленнями. Тому закликаю не допомагати ворогу й робити все можливе, щоби вчасно щепитися.
 

Тимофій Бадіков, виконавчий директор ГС «Коаліція за вакцинацію»:

ЗСУ захищає нас від агресора на передовій, а вакцини — від інфекцій. На період війни наші просвітницькі плани ми змушені тимчасово згорнути, адже повітряні тривоги й безпека кожного регіону неоднорідна.

Зараз ми переважно зосереджені на вакцинації проти COVID-19 людей старшого віку у важкодоступних населених пунктах. Мобільні бригади працюють у 7 регіонах на заході країни.

Ті, до кого ми доїжджаємо, дуже відповідально ставляться до свого здоров’я. Приємно, що вони думають і про своїх сусідів, про тимчасово переміщених, кличуть їх із собою.

Хочу наголосити, що якщо ви виїхали за кордон, але не вакцинувалися, то, будь ласка, отримайте щеплення там, вакцинуйте своїх дітей. Нам дають захист, пускають до своїх шкіл і садочків. Ми не повинні привезти із собою захворювання.

Ми разом із Міністервом охорони здоров’я та Центром громадського здоров’я плануємо покращити вакцинацію на кордоні, аби скупчення й черги теж не стали місцем спалахів і передавання інфекцій.

Усі ці роки одним із методів інформаційної війни росії проти України — є підтримка антивакцинаторських настроїв. Це роз’єднувало нашу націю та робило її вразливою до спалахів. 

Прошу сьогодні кожного уважно переглянути свої погляди. Наші діти помирають від гармат, але дуже не хочеться, щоби помирали від хвороб, яким можна запобігти вчасним щепленням. 

Інші новини