Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
06.04.2021
16:46

13 квітня відбудеться спільний із ВООЗ воркшоп щодо нових стандартів ДКП

Центр громадського здоров’я проведе 13 квітня о 15:00 разом із міжнародними фахівцями воркшоп «Нові стандарти медикаментозної доконтактної профілактики ВІЛ» в онлайн-форматі.

Під час воркшопу спікери розкажуть про поточну ситуацію щодо впровадження доконтактної профілактики ВІЛ (ДКП) у Європі. Одним із пунктів розмови буде обговорення доказової бази ДКП, зокрема і схеми 2+1+1. 

Схема 2+1+1, або ж схема «на вимогу», рекомендується лише чоловікам, що практикують секс з чоловіками (ЧСЧ). Така схема прийому препарату означає, що за 2–24 години до запланованого сексу чоловік випиває дві таблетки ДКП, третю — через добу після перших двох, а четверту — ще на добу пізніше.

Детальніше про схему «на вимогу» можна дізнатися у рекомендаціях ВООЗ: Що таке 2+1+1? Пероральна доконтактна профілактика ВІЛ за потреби у чоловіків, що практикують секс із чоловіками: Оновлення рекомендацій ВООЗ щодо пероральної ДКП

Із вересня 2015 року ВООЗ рекомендує ДКП як додатковий метод профілактики ВІЛ для людей, які мають високий ризик інфікування. Нагадаємо, що ДКП є прийомом антиретровірусних препаратів для зниження ризику інфікування ВІЛ. Препарати містять тенофовір (TDF) або його комбінацію з емтрицитабіном (FTC) чи ламівудином (3TC).

Спікери воркшопу «Нові стандарти медикаментозної доконтактної профілактики ВІЛ» та його теми:

Dr. Yannis Hodges-Mameletzis, лікар-інфекціоніст з експертизою у політиці клінічного використання та впровадження PrEP, а також консультант регіонального офісу ВООЗ України. У блоці «PrEP 211: synthesis of the evidence» розповість про доказову базу ДКП та схеми 2+1+1.

Dr. Stephane Wen-Wei Ku, керівник відділу інфекційних хвороб Тайбейської міської лікарні та клінічний дослідник у азійській мережі TREAT Головної ветеранської лікарні у Тайбеї. У блоці «Clinical perspective on 211, STI management, and other issues» йтиметься про контроль інфекцій, що передаються статевим шляхом, та клінічні аспекти схеми 2+1+1.

Віталій Андрес, лікар-інфекціоніст відділу координації програм діагностики та лікування ВІЛ Центру громадського здоров’я МОЗ України, представить новий стандарт медикаментозної доконтактної профілактики ВІЛ в Україні. 

Захід відбудеться 13 квітня 2021 року з 15:00 до 17:00 у віртуальному форматі з перекладом на українську мову. Посилання на семінар у Zoom: https://who.zoom.us/j/91858656214 (Meeting ID: 918 5865 6214 Passcode: PrEP_CPH1)

Взяти участь у воркшопі можна і через портал MeData за посиланням: https://medata.phc.org.ua/uk/trainings/10268 Якщо ви зареєстровані на порталі, то після прослуховування семінару можете отримати сертифікат. 

Інші новини