Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
32-а Міжнародна медична виставка Public Health
11.10.2023
12:41

32-а Міжнародна медична виставка Public Health: фахівці Центру громадського здоров'я взяли участь у програмі

У Києві відбулась 32-а Міжнародна медична виставка Public Health. Фахівці Центру громадського здоров'я взяли участь у програмі виставок, а саме — в заході Public Health Center on Public Health. 

Так, Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я, під час виступу порушила питання сучасних підходів до подолання туберкульозу — від інновацій до практичного застосування. 

Зокрема, йшлося про досягнення у сфері подолання туберкульозу впродовж року: адаптацію національного законодавства до європейських норм та стандартів; зміщення акцентів та надання пріоритету профілактики туберкульозу, діагностиці туберкульозної інфекції та профілактичному лікуванню ТБ серед груп підвищеного ризику, впровадженні ефективного більш короткого лікування та програм соціального супроводу людей з туберкульозом.

Сьогодні галузь протидії туберкульозу динамічно розвивається, представлена регіональними фтизіопульмонологічними центрами, які координують питання, пов'язані з подоланням туберкульозу на регіональному рівні. При цьому важливо впповадження міжсектарльного підходу на всіх рівнях у подоланні всіх бар'єрів щодо розв’язання проблемних питань.

Також Яна Терлеєва акцентувала на тому, як покращити галузь подолання захворювання. На її думку, дослідження в сфері ТБ та швидке впровадження інноваційних підходів до діагностики та лікування мають бути в основі управлінських рішень, а також необхідно впроваджувати  доказову медицину й нарощувати науковий потенціал. 

"Наразі нашими пріоритетами є реалізація державної програми боротьби з туберкульозом; забезпечення безперервного доступу до послуг із виявлення та діагностики захворювання, до сучасного лікування; підтримка та розбудова спроможностей персоналу для надання якісної допомоги пацієнтам із ТБ; забезпечення ефективних заходів безпеки на різних рівнях надання допомоги для пацієнтів і медичних працівників, а також розв’язання гуманітарних питань та ментального здоров'я", — зазначила Яна Терлеєва

Під час заходу слово мав й фармацевт відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Ігнат Гаврилов. Свою промову він присвятив питанню фінансово-економічного обґрунтування впровадження програми адміністрування антимікробних препаратів (далі – ПААП) у лікарнях.

Зокрема, фахівець приділив увагу безпечній медичній допомозі, що є економічно вигідною, тому що дозволяє зберегти ресурси, які потрібно витратити на розв’язання проблем, зумовлених субоптимальною медичною допомогою. Також він зазначив, що нераціональне використання антибактеріальних препаратів (далі – АБП) сприяє поширенню антимікробної резистентності (далі — АМР). 

"Шляхом оптимізації використання антибактеріальних препаратів ми знижуємо поширення АМР та всіх супутніх витрат, до яких вона призводить. За рахунок впровадження ПААП можна оптимізувати використання АБП, зменшити прямі витрати на їхню закупівлю, зменшити тривалість госпіталізації, частоту побічних явищ від АБП, що призводить до суттєвої економії. Наявність ПААП є обов’язковою вимогою для отримання пакету послуг Національної служби здоров’я України для стаціонарів. Отже, надання безпечної медичної допомоги з використанням сучасних доказових практик не тільки підвищує її ефективність, але й дозволяє зберігати ресурси для розвитку лікарень", — зауважив Ігнат Гаврилов

Нагадаємо, Міжнародна медична виставка Public Health —  це масштабна подія в Україні, яка об'єднала понад 300 компаній — дистриб’юторів та виробників медичного обладнання. Захід відвідали представники приватного та державного медичного сектору, особи, які дотичні до цієї сфери. Наукова та практична програма виставки включала в себе більш ніж 80 заходів — тренінгів та семінарів. 

Інші новини