Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
03.07.2019
16:52

ЦГЗ реалізує інтегровані біоповедінкові дослідження

Для інституалізації інтегрованих біоповедінкових досліджень (далі – ІБД) на національному рівні Центр громадського здоров’я України реалізує низку активностей, однією з яких стало створення Робочої групи з питань проведення ІБД.

Інтегровані біоповедінкові дослідження (ІБПД) дозволяють моніторити поширеність ВІЛ та ризикованої поведінки серед ключових груп, цілеспрямовано розробляти профілактичні послуги та оцінювати їх ефективність, аналізувати каскад послуг для ключових груп і людей, які живуть з ВІЛ, та прогнозувати тенденції розвитку епідемічного процесу.

Метою створення групи є планування і координація проведення ІБПД серед ключових груп щодо ВІЛ/СНІД в Україні. До складу групи увійшли фахівці Центру, партнерських і донорських організацій. Перше засідання Робочої групи відбулось 24 червня, де було прозвітовано про стан реалізації Стратегічного плану для забезпечення сталості ІБПД в Україні (2018 – 2021).

Одним зі стратегічних напрямів забезпечення сталості ІБПД в Україні є підвищення рівня використання даних ІБПД та ефективного розповсюдження результатів цих досліджень. Наразі розпочато створення реєстру даних ІБПД серед усіх ключових та уразливих груп, які були проведені у попередні роки (1996 – 2018 рр.), який буде розміщено для публічного доступу на Національному порталі зі стратегічної інформації щодо протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Провідний фахівець з координації наукових досліджень Оксана Ковтун презентувала ІБПД серед людей, які вживають наркотичні речовини ін’єкційним способом, польовий етап якого розпочнеться в 2020 році. Дослідження проводиться як складова проекту SiLab, а його учасниками стануть 6000 ЛВНІ з 12 міст України (Дніпропетровська, Донецька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Харківська, Хмельницька, Черкаська області та м. Київ). Крім опитування за допомогою спеціально розробленого програмного забезпечення, дослідження передбачає збір біологічних даних за допомогою швидких тестів на ВІЛ, гепатит В, гепатит С та сифіліс. Також планується використовувати метод сухої краплі крові для виявлення недавньої ВІЛ інфекції та рівня вірусного навантаження.

У 2019 – 2020 роках Центр проводить перше в Україні ІБПД серед трансгендерних людей, виконавцем якого є ДП «Центр соціальних експертиз імені Ю. Саєнка» Інституту соціології НАН України.

Дослідження охопить 1000 трансгендерних і небінарних людей, зокрема 900 трансгендерних жінок та 100 трансгендерних чоловіків. Проект реалізується у 7 населених пунктах України (Дніпро, Київ, Львів, Одеса, Харків, Херсон та Чернівці) та передбачає опитування і тестування учасників на ВІЛ, гепатит В, гепатит С та сифіліс. Наразі розпочинається польовий етап дослідження і вже на початку 2020 року країна отримає унікальні дані щодо поведінкових і епідеміологічних показників ризику інфікування та передачі ВІЛ-інфекції серед цієї ключової групи.

Наразі триває польовий етап ІБПД серед засуджених в Україні для оцінки ефективності профілактичних і лікувальних програм в установах Державної кримінально-виконавчої служби Україні. 1000 засуджених (700 чоловіків і 300 жінок) з 26-ти колоній України відповідають на питання про ризиковані практики щодо ВІЛ (татуювання, використання нестерильного інструментарію, вживання ін’єкційних наркотиків, незахищені сексуальні контакти тощо), сексуальну поведінку, досвід профілактики ВІЛ, і проходять тестування на ВІЛ. Крім вже розпочатих досліджень, до кінця літа буде оголошено конкурс на реалізацію ІБПД серед зовнішніх мігрантів.

Інші новини