Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Чому грудне молоко найкраща їжа для малюка?
06.08.2021
18:52

Чому грудне молоко найкраща їжа для малюка?

Сьогодні відбувся вебінар «Чому грудне молоко найкраща їжа для малюка?», на якому  лікарі-експерти ділилися важливими аспектами грудного вигодовування, а також руйнували міфи, про цей процес. 

«Здоров’я дитини починається ще в  утробі матері, а здорове харчування – з моменту народження». – Ірина Сорока, завідувачка відділу поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров’я, яка розказала про важливість грудного вигодовування для дитини. 

Те, що грудне молоко корисне для дитини – доконаний факт. У дітей, що ним харчуються:

  • На 72 % знижується ризик госпіталізації протягом першого року житя, через інфекції дихальних шляхів.
  • Середній отит зустрічається на 50% рідше (якщо немовля годувати принаймні 3 місяці).
  • Знижується ризик раптової дитячої смертності на 36%.
  • Зменшується ризик кишкових інфекцій.

Крім цього, значно зменшується ризик неінфекційних захворювань (цукрового діабету, астми, гострого лімфоцитарного та мієлоїдного лейкозів тощо). 

Проте, грудне вигодовування важливе і для мам. Ірина Сорока, зазначила, що у жінок, які годували грудьми, помітно зменшується ризик післяродової депресії. В них також зменшується ризик цукрового діабету, серцево-судинних захворювань.

Кожен рік грудного вигодовування зменшує ризик раку грудей на 4,3%.

Анастасія Шелевицька, дитяча лікарка, консультантка з грудного вигодовування Медичного центру «Педіатрія з любов’ю», розказала про організаційні моменти грудного вигодовування, про те,  що так важливо знати кожній жінці, яка планує завагітніти та народити дитину. 

ВООЗ та ЮНІСЕФ рекомендують починати годування дітей протягом першої години від народження, адже це сприяє подальшому успішному грудному вигодовуванню. 

Перше, що виділяється у жінки – це молозиво. Воно є жирнішим, калорійнішим, містить більше білка та має не великий об’єм. Якщо у перший день об’єм шлунку дитини складає 5-7 мл, то вже у віці 1 місяць він становить 80-150 мл. Молозива  вистачає, щоб дитина наситилася, адже їй потрібно надолужити фізіологічну втрату масу тіла (коли вона народжується, то втрачає близько 10%  ваги, що є нормою). 

Ознаки правильного прикладання дитини до грудей:

1. Підборіддя дитини торкається до груді.

2. Рот дитини широко відкритий.

3. Нижня губа дитини вивернута назовні.

4. Дитина більше захоплює нижню частину ареоли.

Для того, щоб полегшити процес грудного вигодовування, можна робити лімфодренажний масаж, метод пом’якшення тиском, легкі зціджування та частіше прикладати дитину до грудей. 

Інтервали годування мають відбуватися на вимогу малюка та мами. Важливо, щоб денні інтервали не перевищували 2-2,5 години, а нічні 3, 3,5 години. 

Про годування під час COVID-19, введення прикормів та завершення процесу грудного вигодовування, розказала Ірина Матвієнко, к.мед.н., що представляє ДУ: «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології ім. Академіка Лук’янової О.М. НАМН України».

Питання припинення грудного вигодовування дуже індивідуальне. Адже на процес тривалості годування дитиною грудним молоком впливає багато факторів. Зокрема, психологічний  стан матері, її здоров’я тощо. 

Варто пам'ятати, що якщо у матері є бажання та можливість, а дитина відчуває себе добре, продовжувати грудне вигодовування можна до 2 чи 3 років. 

Корисними та важливими є перші 12 місяців грудного вигодовування. 

Вважається, що годувати дитину виключно грудним молоком до 6 місяців – правильно. 

Прикорм варто розпочинати не раніше ніж з 4 місяців, (до цього, дитина не готова їсти інші продукти, крім грудного молока, адже її функціональні системи ще розвиваються) та не пізніше 6 місяців. 

Склад грудного молока після 6 місяців не задовольняє потреб дитини. 

Наразі відсутні дані про те, що під час COVID-19 варто припинити грудне вигодовування. Тому, коли жінка хвора та продовжує годувати малюка, їй обов’язково потрібно: ретельно та своєчасно мити руки, надівати маску під час грудного вигодовування. 

Навколо грудного вигодовування існує багато міфів, що дуже часто заважають матерям сприймати цей процес як норму. Про цей аспект проблеми розповіла Лідія Бабич, лікарка-педіатр, консультантка з грудного вигодовування, засновниця центру «Педіатрія з любов’ю».

95-98% жінок здатні виробляти достатню кількість грудного молока, яке необхідне малюку від народження. В Україні, лише 19,7% дітей, віком 6 місяців перебувають виключно на грудному вигодовуванні. Жінки можуть відмовлятися від годування груддю, через: брак знань, підтримки, нерозуміння цінності грудного молока, необізнаність медичних працівників, маркетинг замінників. 

Серед міфів про грудне вигодовування можна почути: у всіх з’являються тріщини (якщо дитина буде довго смоктати, будуть тріщини); дитина інтуїтивно знає, як брати груди; груди треба «розробляти», щоб було молоко; якщо боляче, потрібно перетерпіти; давати соску варто, щоб дитина не переїдала; якщо боляче, краще купити накладки на соски. Це все є неправдою.

Одними із основних ознак того, що дитині достатньо грудного молока є прибавка у вазі (у два тижні, дитина має відновити вагу, яка була при народженні). Щомісячна прибавка у вазі +500 г є нормою. Також має бути 6 і більше наповнень у підгузках на добу після першого тижня життя. У перші дні життя їх буде менше. 

Пам’ятайте, що профілактичної дієти не існує, вона може бути небезпечною. Різноманітне харчування матері і дитини сприяє формуванню здорового мікробіому, що може захищати також і від алергії.

Не можливо було не оминути тему «Банка грудного молока», керівницею якого є Ірина Лазо, лікарка акушер-гінеколог, консультантка з лактації КНП «Перинатальний центр м. Києва».

Що таке «Банк грудного молока»? 

  • Це професійна лабораторія,  де отримується грудне молоко  від донорів, які ретельно обстежуються.
  • Це безпечне приготування,  зберігання, дослідження  донорського грудного молока  та подальша доставка дітям,  які з медичних або інших  причин не можуть харчуватися молоком матері.

В період за 2019-2021 роки роботи, було зібрано та оброблено 1 656 740 мл молока. Понад 900 малюків отримали його, з них 83% це передчасно народжених.

Молоко потрібно для: 

  • передчасно народжених дітей;
  • новонароджених, що перебувають у тяжкому стані або потребують хірургічного втручання;
  • новонароджені, позбавлені батьківського піклування; 
  • малюки, мами яких не можуть годувати молоком з різних причин. 

«Банк грудного молока» створений для того, аби забезпечити малюків, які цього потребують, грудним молоком у перші дні життя, а також знизити кількість захворювань серед новонароджених та дітей раннього віку. 

Щоб дізнатися докладніше про особливості грудного вигодовування,  дивіться вебінар – https://youtu.be/bBvE_OYghEY

 

Інші новини