Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Епідеміологи ЦГЗ удосконалили навички реагування на транскордонні загрози
19.12.2018
15:00

Епідеміологи ЦГЗ удосконалили навички реагування на транскордонні загрози

Завершився навчально-тренувальний курс ECDC SIMEX 2018, учасники якого моделювали заходи з реагування на транскордонні загрози для громадського здоров’я на прикладі антибіотикорезистентного мікроорганізму.

Цього разу було змодельовано ситуацію спалаху внутрілікарняної інфекції, збудником якої виявився карбапенем-резистентний штам Klebsiella pneumoniae, що характеризується високою вірулентністю і летальністю. Разом із пацієнтами, які переводилися до інших лікувальних закладів або поверталися додому, цей спалах набув транскордонного поширення.

Учасники курсу розробляли заходи з реагування на надзвичайну ситуацію: епідемічне розслідування, визначення джерела інфекції, планування заходів з локалізації та ліквідації спалаху, інформування громадськості тощо. Спеціалісти з різних країн мали змогу поділитися знаннями, можливостями, досвідом і найкращими практиками щодо того, як індивідуально та колективно реагувати на транскордонну загрозу здоров’ю населення.

Проблема інфікування карбапенем-резистентною K. pneumoniae є актуальною і для України. А набуті практичні навички знадобляться фахівцям ЦГЗ під час аналогічних активностей у нашій країні: тематичні навчання відбуватимуться і у вигляді практичних вправ, із більш інтерактивним підходом, оскільки саме інструмент симуляції вкрай необхідний для перетворення ідей на практику.

Модель симуляційних вправ уже досить ефективно себе зарекомендувала, зокрема у європейському регіоні. Цей інструмент надає можливість переглянути й оцінити наявні плани, процеси та процедури, а також підготувати спеціалістів до їхньої ролі в умовах надзвичайної ситуації максимально реалістично. Оскільки плани та процеси поступово зменшують організаційну пам’ять, тренінги та вправи слід регулярно повторювати, щоби пролонгувати релевантність поставленим цілям, підтримувати знання і готовність суб’єктів громадського здоров’я у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Навчання організовано за підтримки Європейського центру профілактики та боротьби із захворюваннями (ECDC) та Міністерства охорони здоров’я Італії. Участь у заході взяли представники Албанії, Болгарії, Греції, Іспанії, Італії, Мальти, Португалії, Румунії, Туреччини, Хорватії, Чорногорії та України.

Інші новини