Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Інформація про телеконференцію з фахівцями  регіональних протитуберкульозних закладів  щодо впровадження нових клінічних протоколів в сфері протидії туберкульозу
20.07.2018
17:00

Інформація про телеконференцію з фахівцями регіональних протитуберкульозних закладів щодо впровадження нових клінічних протоколів в сфері протидії туберкульозу

Фахівці Центру громадського здоров’я провели онлайн-телеконференцію з впровадження нових міжнародних протоколів у сфері протидії туберкульозу. Участь у конференції взяли головні лікарі регіональних протитуберкульозних закладів та інші фахівці, залучені до впровадження нових клінічних протоколів.

Яна Терлеєва, завідувач відділу координації програм лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я надала інформацію щодо можливості застосування нових клінічних протоколів, про переваги для пацієнтів, лікарів та держави в цілому, які наступні кроки на шляху впровадження доказової медицини у сфері протидії туберкульозу.

28 квітня 2017 року набув чинності Наказ МОЗ України № 1422 від 29 грудня 2016 р., що дозволяє українським лікарям використовувати у своїй роботі міжнародні клінічні протоколи.

Підписання Наказу, що дозволяє закладам охорони здоров'я використовувати у своїй роботі міжнародні клінічні протоколи, є важливим кроком на шляху реформування системи охорони здоров'я України, в тому числі протитуберкульозної. Доказова медицина є ознакою розвинених, цивілізованих країн.

Покращення ситуації щодо туберкульозу неможливе без підвищення якості надання медичної допомоги. Саме тому використання у лікарській практиці фтизіатра нових клінічних протоколів – один із найважливіших шляхів впровадження доказової медицини в Україні.

Застосування нових клінічних протоколів - це можливість впроваджувати у власну медичну практику сучасні методи діагностики та лікування захворювань, ефективність яких доведена чисельними контрольованими дослідженнями, тим самим підвищуючи якість та результативність надання медичної допомоги пацієнтам.

Відповідно до наказу МОЗ № 751 від 28.09.2012 року, клінічна настанова – документ, що містить систематизовані положення стосовно медичної та медико-соціальної допомоги, розроблені з використанням методології доказової медицини на основі підтвердження їх надійності та доведеності, і має на меті надання допомоги лікарю і пацієнту в прийнятті раціонального рішення в різних клінічних ситуаціях. 

Клінічна настанова, обрана Міністерством охорони здоров’я України для її застосування на території України як клінічного протоколу без проходження процедури її адаптації визначає процес надання медичної допомоги та затверджується Міністерством охорони здоров’я України як текст нового клінічного протоколу або посилання на джерело його розміщення чи публікації.

В Україні є чинним наказ МОЗ від 04.09.2018 №620, який нормативно врегульовує надання медичної допомоги при туберкульозі, проте його недоліками є відсутність сучасні підходи щодо ведення випадку ТБ за останні роки, застосування виключно для дорослих пацієнтів з ТБ, не містить інформацію щодо нових протитуберкульозних препаратів, які довели свою ефективність та застосовуються у світі.

Таким чином, для фтизіатричної галузі впровадження в лікарську практику нових клінічних протоколів надає можливість застосовувати сучасні підходи до профілактики, діагностики та лікування туберкульозі вже сьогодні.

Заклади охорони здоров'я мають право самостійно обирати протоколи з джерела їх розміщення чи публікації, що рекомендоване МОЗ України відповідно до наказу СМОЗ України № 1422. Такі протоколи, затвердженні внутрішнім наказом ЗОЗ, дозволяється використовувати в роботі.

Центр громадського здоров'я проаналізував клінічні настанови (згідно з Переліком джерел), які зможуть впроваджуватися в лікарську практику в Україні як клінічні протоколи без проходження процедури адаптації та визначено перелік для перекладу.  Надано пропозиції до Міністерства охорони здоров’я включити до переліку джерело ВООЗ.

Перекладені протоколи на українську мову, розміщено на сайті за посиланням  https://phc.org.ua/pages/diseases/tuberculosis/materials

Цей розділ постійно оновлюється, тому пропонуємо фахівцям та пацієнтам слідкувати за оновленнями на сайті.

Надано інформацію щодо особливостей застосування нових клінічних випадків, наведено приклад Житомирської протитуберкульозної служби, яка однією з перших запровадила на практиці нові міжнародні клінічні протоколи і вже перші пацієнти з туберкульозом отримують лікування короткостроковими режимами лікування. 

Також надано рекомендації яким чином необхідно  розробляти клінічні маршрути пацієнта, які містять алгоритм руху пацієнта по підрозділах закладів охорони здоров'я, пунктах контактів з лікарями та іншим медичним персоналом з метою покращення якості допомоги при туберкульозі, моніторингу лікування та безперервності послуг.

Корисні посилання щодо  впровадження нових клінічних протоколів:

http://moz.gov.ua/article/for-medical-staff/jak-vprovadzhuvati-novi-klinichni-protokoli-instrukcija-dlja-likariv

http://moz.gov.ua/article/for-medical-staff/jak-vprovadzhuvati-novi-klinichni-protokoli-instrukcija-dlja-likariv-34

http://moz.gov.ua/article/protocols/test3

http://moz.gov.ua/article/news/mizhnarodni-protokoli-likuvannja-perevagi-dlja-pacientiv-sistemi-ohoroni-zdorovja-ta-derzhavi

http://moz.gov.ua/sites/default/files/uploads/0/848-dn_20161229_1422_dod_1.pdf

https://phc.org.ua/pages/diseases/tuberculosis/materials

Інші новини