Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Кашлюк: «стоденний кашель», летальний для немовлят
22.08.2024
13:30

Кашлюк: «стоденний кашель», летальний для немовлят

Кашлюк — це високозаразна інфекційна хвороба, яка вражає легені та дихальні шляхи. Через затяжні напади кашлю ця хвороба вкрай виснажлива і може тривати 2–3 місяці або й довше. Це особливо небезпечно для немовлят і маленьких дітей, у яких кашлюк може спричинити серйозні ускладнення чи навіть смерть.

Хвороба легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні.

За 6 місяців 2024 року в Україні зареєстровано 4863 випадки захворювання на кашлюк, що у 30 разів більше, ніж за аналогічний період торік (161 випадок). І захворюваність цього року продовжує стрімко зростати: лише за червень зареєстровано 1058 випадків кашлюку проти 1006 випадків за перші три місяці. 95,9% усіх хворих — діти. Причина зростання захворюваності — значне накопичення числа нещеплених дітей.

Найкращим захистом від кашлюку є вакцинація. Водночас за 6 місяців 2024 року рівень охоплення щепленнями проти кашлюку по Україні серед дітей до року, які отримали відповідно до віку три щеплення складає 46,6% — це вкрай недостатній показник.

Симптоми

Через 3–14 днів після інфікування з’являються симптоми, схожі на ГРВІ: нежить, сльозяться очі, болить горло, з’являється сухий кашель, є незначне підвищення температури. Саме в цей період хворий — дуже заразний.

Орієнтовно за тиждень після цього кашель посилюється, починаються напади спазматичного кашлю з характерним свистом, які супроводжуються блюванням, почервонінням або синюшністю шкіри обличчя та відходженням в’язкого слизу. 

Через напруження від кашлю можуть навіть виникати незначні крововиливи під шкірою або в очах. У маленьких дітей може ненадовго посиніти шкіра, якщо їм важко дихати через кашель.

У немовлят кашель буває малопомітним, але може статися короткочасна зупинка дихання (апное). У цей час у дитини може посиніти обличчя.

Особливої уваги потребують новонароджені до 2-х місяців (до першої вакцинації), а також деякий період після першої вакцинації (до формування імунної відповіді).

За перших ознак сильного кашлю та апное у немовлят — негайно звертайтесь до лікаря!

З часом хворі починають кашляти рідше, напади слабшають. Водночас період одужання може тривати від 2 до 6 місяців.

Для кого кашлюк особливо небезпечний

Немовлята й маленькі діти особливо вразливі до розвитку  ускладнень кашлюку. Це може бути пневмонія, судоми, апное (зупинка дихання), енцефалопатія (захворювання головного мозку), смерть (особливо у немовлят).

Старші діти й дорослі переносять кашлюк легше, однак перебіг хвороби все одно неприємний та виснажливий.

Перехворівши на кашлюк, люди не отримують до нього імунітету. Утім вдруге перебіг хвороби може бути легшим.

Профілактика

Проти кашлюку треба вакцинуватися — іншого надійного захисту немає.

Як отримати щеплення безоплатно

Щоб вакцинувати дитину проти кашлюку, просто зверніться до педіатра, сімейного лікаря чи терапевта. Вакцина є в достатній кількості в усіх регіонах України.

Коли вакцинуватися

Щеплення проти кашлюку проводять немовлятам за такою схемою:

перша доза — 2 місяці;

друга доза — 4 місяці;

третя доза — 6 місяців;

четверта доза — 18 місяців.

А якщо дитина пропустила свої перші щеплення

Щеплення потрібно якнайшвидше надолужувати. Зверніться до сімейного лікаря і він розпише графік «надолужувальної» вакцинації.

Вакцинація вагітних на захист дитини

Щоб захистити від кашлюку новонароджену дитину в перші тижні життя, усім вагітним потрібно вакцинуватися від кашлюку, дифтерії та правця, незалежно від того, чи отримувала вагітна щеплення в дитинстві.

Вакцинуватися потрібно під час кожної вагітності, починаючи з 16 тижня.

Лікування

Лікування кашлюку спрямоване на запобігання поширенню інфекції. Діти першого року життя та особливо невакциновані діти завжди проходять лікування в умовах стаціонару. Важливо під час недуги пити достатньо води, збалансовано харчуватися невеликими порціями. Крім того, варто пам’ятати про ізоляцію інфікованого, щоб уникнути поширення хвороби.

Докладніше про кашлюк і вакцинацію проти нього.

Довідково: з 1 серпня в Україні триває кампанія щодо додаткових заходів з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

Уся вакцинація за Національним календарем щеплень — безоплатна. Щоб отримати щеплення або вакцинувати свою дитину, зверніться до сімейного лікаря або до найближчого закладу охорони здоров’я.

Якщо не пам’ятаєте, чи отримували ви коли-небудь щеплення, сімейний лікар складе для вас індивідуальний графік вакцинації з дотриманням мінімальних інтервалів.

Інші новини