Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
01.10.2021
20:12

Керівники регіональної протитуберкульозної служби обговорювали шляхи вдосконалення роботи

30 вересня і 1 жовтня 2021 року у Києві відбулася робоча нарада керівників протитуберкульозних закладів «Зміцнення потенціалу в умовах загальної трансформації системи охорони здоров’я та викликів, пов’язаних  із негативними наслідками, пов’язаними із  пандемією COVID із залученням ресурсів міжнародної технічної допомоги», організована Центром громадського здоров’я (далі – Центр). В нараді взяли участь представники протитуберкульозних закладів всіх 24 регіонів країни та м. Києва.

Яна Терлеєва, завідувач відділу координації програм діагностики та лікування туберкульозу Центру зупинилася на основних досягненнях та прогалинах боротьби з туберкульозом в Україні, практичних аспектах посилення національної програми протидії туберкульозу. Вона підкреслила, що вони мають базуватися на стратегічних цілях та міжнародних зобов’язаннях, раціональному використанню внутрішніх та зовнішніх фінансових ресурсів, залученню протитуберкульозної служби до інноваційних технологій.

В ході наради у форматі виступів та дискусії відбулося обговорення таких актуальних питань, як державні пріоритети у сфері протидії туберкульозу – роль та вклад донорів та проєктів міжнародної технічної допомоги; посилення ролі первинної мережі як одного з виконавців Стратегії розвитку туберкульозної служби; система транспортування біологічного матеріалу; поточний прогрес у реалізації медико-соціального супроводу; кращі практики регіональних протитуберкульозних служб Дніпропетровської та Волинської області, м. Києва. За результатами дискусії узгоджено спільну позицію та сформовані нагальні питання до Міністерства охорони здоров’я України (далі – МОЗ України), Національної служби здоров’я України (далі – НСЗУ).

В другий день заходу до наради долучився Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, державний експерт експертної групи з розвитку регіональних систем громадського здоров’я та прогнозування Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ України, заступниця голови НСЗУ Анна Фінчак.

Зустріч з Міністром пройшла у форматі обговорення актуальних для фтизіатричної служби питань:

  • фінансування медичних послуг в сфері протидії туберкульозу за програмою медичних гарантій на 2022 рік;
  • координація діяльності з профілактики, виявлення, діагностики та лікування туберкульозу на районному рівні;
  • приведення матеріально-технічної бази регіональних фтизіопульмонологічних медичних центрів до вимог інфекційного контролю.

Заступниця голови НСЗУ Анна Фінчак поділилася особливостями програми медичних гарантій в 2022 році. Так, планується збільшення тарифів оплати за надані послуги, оплата за умови виконання договору, використання даних системи ЕСОЗ для формування запланованої вартості медичних послуг за договором, встановлення коефіцієнтів за карантинні обмеження, визначення ролі місцевих адміністрацій в організації розподілу ліків, планування надання послуг.

По завершенню виступу учасники мали змогу отримати відповіді від  представниці НСЗУ щодо внесення інформації в ЕСОЗ, звітності та звірки даних медичних інформаційних систем, зарахування наданих медичних послуг, механізму надання інтегрованої допомоги пацієнтам з туберкульозом на стаціонарному лікуванні.

На завершенні заходу відбулося представлення та обговорення нормативних актів з інфекційного контролю (Роман Колесник, завідувач відділу інфекційного контролю та антибіотикорезистентності Центру), подальшого вектору розвитку системи моніторингу і оцінки в сфері протидії туберкульозу (Катерина Матюшкіна, завідувач відділу моніторингу і оцінки Центру).

Інші новини