Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Координатори програм AHF 13 регіонів України розглянули забезпечення високої якості надання послуг для людей з ВІЛ
23.08.2018
19:00

Координатори програм AHF 13 регіонів України розглянули забезпечення високої якості надання послуг для людей з ВІЛ

22 серпня 2018 року Перший заступник Генерального директора Центру громадського здоров’я Віктор Ляшко взяв участь у нараді з координаторами програм AHF Ukraine з 13 регіонів України.

На нараді обговорили питання забезпечення високої якості послуг для людей з ВІЛ, врахування потреб кожного пацієнта та шляхи покращення умов роботи медичних працівників. Особливу увагу приділили тому, як координувати послуги, що надаються AHF Ukraine, з реформами фінансування системи охорони здоров’я та розбудови системи громадського здоров’я.

Віктор Ляшко в своєму виступі наголосив, що в Україні охоплення лікуванням людей з ВІЛ все ще досить низьке: «Ми ще не досягли цілей ЮНЕЙДС «90-90-90», коли 90% ЛЖВ знають про свій статус, 90% ЛЖВ, які знають про свій статус, отримують лікування, та у 90% ЛЖВ, які отримують АРТ досягнута вірусна супресія. Саме це зупинить епідемію ВІЛ-інфекції в Україні і світі».

З його слів, недостатнє охоплення медичним наглядом вперше виявлених ВІЛ-позитивних людей значною мірою пояснюється неефективною системою перенаправлення та зв’язку між послугами профілактики та лікування ВІЛ-позитивних людей. Досі існує стигматизація та випадки дискримінації з боку медичного персоналу стосовно груп населення ключових щодо інфікування на ВІЛ та ВІЛ-позитивних осіб. Це призводить до того, що близько 30 % вперше виявлених людей, які живуть з ВІЛ та близько 20 % тих, хто вже перебуває під медичним наглядом не звертаються до лікаря.

Віктор Ляшко: «Для впливу на епідемію ВІЛ сьогодні потрібно залучити до лікування максимальну кількість людей, які живуть з ВІЛ. Наразі, Міністерство охорони здоров’я України забезпечило заклади охорони здоров'я достатньою кількістю антиретровірусних препаратів як для продовження лікування існуючих, так і призначення лікування новим людям, які живуть з ВІЛ. У 2019 році плануємо досягнути показника осіб на АРТ - 166 184. Однак, залучення до лікування лише наявних в закладах охорони здоров'я пацієнтів є недостатнім для впливу на епідемію. В першу чергу зусилля слід направити на тестування і виявлення нових пацієнтів, які ще не знають про свій ВІЛ-статус. І саме в цьому напрямку очікується підтримка від усіх партнерів, які працюють з Центром громадського здоров’я МОЗ України». 

Довідково:

Робота AHF розпочалася у Лос-Анджелесі з ініціативи групи людей, яких безпосередньо торкнулася проблема ВІЛ, у 80-х роках минулого сторіччя. Вони мали лише одну, гуманістичну, мету: дати людям зі СНІДом можливість прожити свої останні дні та піти з життя з гідністю, у безпечному місці, оточеними турботою, повагою та розумінням. AIDS Hospice Foundation офіційно була зареєстрована у 1987 році та протягом наступного року відкрила Chris Brownlie Hospice, перший в Каліфорнії хоспіс, що отримав офіційне ліцензування щодо допомоги людям зі СНІДом.

З кінця 90-х років, коли лікування ВІЛ стало можливим, ініціативна група вирішила, що необхідність у наданні необхідної медичної допомоги набагато важливіша, ніж виключно хоспісна допомога. Організація змінила свою назву на AIDS Healthcare Foundation та сфокусувалася на наданні найкращої сучасної медичної допомоги пацієнтам з ВІЛ, незважаючи на їх можливості сплатити за послуги.

На сьогодні AHF є однією з найбільших неурядових організацій, яка, спираючись на благодійність, забезпечує профілактику та тестування на ВІЛ, догляд, піклування, лікування та підтримку для ВІЛ-інфікованих пацієнтів у 41 країні світу, включаючи Україну. Другою невід’ємною частиною місії AHF є адвокація структурних змін, для того, щоб забезпечити високу якість та сталість послуг. Більше, ніж 968 000 людей з ВІЛ користуються послугами, які надаються за підтримки AHF в Північній та Південній Америці, країнах Азії, Африки та Європи.

В Україні AHF почав свою роботу в 2009 році в партнерстві з державними установами підтримуючи програми швидкого

тестування на ВІЛ, використовуючи модель AHF і децентралізації послуг з профілактики та лікування ВІЛ. У 2012 році в Києві було відкрито офіційне представництво Фонду АНТИСНІД США в Україні - AHF Ukraine.

 

Інші новини