Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Ми – місячні, а не “ці дні”: 28 травня – День менструальної гігієни
28.05.2023
13:47

Ми – місячні, а не “ці дні”: 28 травня – День менструальної гігієни

Ми впевнені, що вам про це відомо, але про всяк випадок... акули не нападуть на вас, якщо ви підете купатися у море чи океан під час менструації, а секс під час місячних не вб’є та не покалічить вашого партнера. Все це лише декілька з десятків або навіть сотень міфів про менструацію, які циркулюють світом. 

Подібні божевільні твердження виникали протягом десятиліть. У 50–60-х роках жінки, наприклад, не мили голову під час місячних. На щастя, сьогодні ми знаємо, що можна мити будь-яку частину тіла, коли у вас менструація. Та попри цифрову еру та доступ до інформації, люди досі мають величезні прогалини у знаннях про місячні та менструальну гігієну навіть у економічно розвинених країнах. Менструація залишається табуйованою і замовчуваною темою, шелест прокладки змушує жінок червоніти, а слово “місячні” бояться вимовити в голос, ніби це ім’я Лорда Волдеморта. 

На перший погляд це може здатися кумедним, однак подібні помилкові уявлення та дезінформація підживлює стигматизацію теми місячних. Це впливає на нестачу знань про менструальну гігієну та може мати негативні наслідки для жіночого здоров’я.

28 травня – День менструальної гігієни, мета якого привернути увагу до такої важливої теми як менструальна гігієна, до питання доступності засобів гігієни, а також адекватного ставлення до щомісячних фізіологічних змін у жіночому тілі і обізнаності щодо цих процесів. Коротка інфографіка на тему менструальної гігієни за посиланням: https://bit.ly/3qaxmSB 

Про менструальний цикл

  • Менструальний цикл – це циклічні зміни в органах репродуктивної системи дівчини/жінки, основним проявом яких є щомісячні кров’янисті виділення зі статевих шляхів – менструації.
  • У більшості дівчат перша менструація відбувається приблизно у 12 років. Але це нормально, якщо вони починаються у віці від 10 до 15 років. Організм кожної дівчини має свій графік. 
  • Тривалість менструального циклу визначається  кількістю днів від початку менструації у даному місяці до початку наступної менструації,  у нормі це – 21-35 днів.
  • Місячні тривають в середньому 3-5 днів, хоча періоди від 2 до 7 днів також вважається нормою.
  • Загальна крововтрата за менструацію в нормі – до 80 мл ( 20-80 мл), середній обєм – 35 мл. Традиційно 1-3 день крововтрата більш рясна, а потім зменшується та зовсім зникає. В нормі у перші дні місячних використовується до 4 прокладок на "3-4 краплини" за 1 добу. Виділення в кінці місячних мають тенденцію бути темно-коричневими, це нормально.
  • Кожній жінці необхідно відстежувати регулярність менструального циклу, тривалість і характер виділень. Відстежувати менструацію можна за допомогою звичайного календаря або застосунків на смартфоні. Якщо помічаєте зміни, то це не обов’язково означає наявність проблеми, але варто проконсультуватись з лікарем.
  • Кровотеча між менструаціями, після сексу або  після менопаузи, так само як і відсутність менструації – це сигнали про необхідність невідкладного звернення до лікаря. 

Про гігієну під час місячних

  • Піхва є органом самоочищення. А тому важливо зберегти його природну флору, Рекомендовано мити область лише зовнішніх статевих органів теплою водою без мила або інших засобів. 
  • Мийте статеві органи спереду назад. Це знизить ймовірність потрапляння патогенних мікроорганізмів у вагінальну область.
  • Норма прокладок в день при місячних в середньому – 3-4 штуки.Однак в залежності від віку жінки, інтенсивності кровотеч, індивідуальних особливостей, а також способу життя і особистих переваг, кількість може змінюватись. Існують також альтернативні засоби гігієни, які мають свої особливості використання.
  • Фахівці рекомендують міняти прокладки дівчатам кожні 3 години, навіть якщо вони не заповнені. На ніч безпечно носити одну, оскільки під час сну функції вашого організму сповільнюються, а інтенсивність кровотечі зменшується. Однак не використовуйте тампони більше восьми годин. Це пов’язано з ризиком розвитку синдрому токсичного шоку, важкої інфекції.

Про менструальний біль 

  • Менструальний біль – дисменорея – поширене явище, що проявляється як біль у нижній частині живота, який часто супроводжується й такими симптомами як пітливість, головний біль, нудота, блювота, діарея та тремор до або під час менструації  За різними даними, з цією проблемою стикаються від 45% до 95% усіх жінок репродуктивного віку.
  • За призначенням лікаря можна приймати знеболювальні або нестероїдні протизапальні препарати в найбільш болісні дні. Якщо такі ліки не допомагають, варто звернутись до лікаря, щоб упевнитись у відсутності патологій. 
  • Що допоможе полегшити стан під час менструації: повноцінний сон не менше 8 годин; підтримка водного балансу; додавання до раціону залізовмісних продуктів; обмеження солоного та кави; фізична активність (ідеальними видами спорту для перших днів менструації є пілатес, йога, легка гімнастика, їзда на велосипеді та прогулянки на свіжому повітрі. Рекомендовано виключити інтенсивні навантаження на ділянку малого тазу).

Сигнали звернення до лікаря

  • є кровотечі між менструаціями.
  • під час місячних – сильні судоми, які не полегшуються нестероїдними протизапальними препаратами.
  • має місце кровотеча (кров проходить через прокладку або тампон швидше, ніж кожні 1-2  години).
  • менструація вже більше 2 років, але вона все ще не приходить регулярно (приблизно кожні 4–5 тижнів).
  • місячні, тривають більше тижня.
  • настає ПМС, який заважає виконувати повсякденну діяльність.
  • вам 15, і ще не почалися місячні.

Напередодні Центр громадського здоров’я провів перший всеукраїнський вебінар для педагогів на тему: «Говоримо з учнями про місячні: стигматизація, менструальна гігієна та здоров'я», вебінар доступний у записі за посиланням: https://bit.ly/41vg3IV

Презентацію спікерки вебінару, завідучки відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я, лікарки-гінекологині Ірини Сороки, можна завантажити тут: https://bit.ly/434oqgg 

 

Інші новини