Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Незважаючи ні на що: рух України на шляху подолання інфекцій ВІЛ, туберкульозу та вірусних гепатитів презентовано на Міжнародній конференції “AIDS 2024”
23.07.2024
15:18

Незважаючи ні на що: рух України на шляху подолання інфекцій ВІЛ, туберкульозу та вірусних гепатитів презентовано на Міжнародній конференції «AIDS 2024»

Незважаючи ні на що: рух України на шляху подолання інфекцій ВІЛ, туберкульозу та вірусних гепатитів презентовано на Міжнародній конференції «AIDS 2024».

23 липня 2024 року, на пленарній сесії «Люди на першому місці», в рамках 25-ї міжнародної конференції «AIDS 2024», в.о. заступника Генерального директора Центру громадського здоровʼя МОЗ України Ольга Гвоздецька виступила з презентацією «Інтегровані програми протидії інфекціям ВІЛ, туберкульозу та вірусних гепатитів».

Делегатам з усього світу було продемонстровано шлях України з подолання інфекцій ВІЛ та туберкульозу в умовах війни. Тисячі присутніх в залі, та десятки тисяч учасників онлайн під час 30-хвилинного виступу не лише ознайомилися з показниками надання послуг з діагностики та лікування, але й побачили наслідки варварської агресії росії проти медичної інфраструктури, проти українців та українокців та українок.

Війна в Україні триває понад 10 із 33 років незалежності. Повномасштабне ж російське вторгнення триває останні 2,5 роки. Увесь цей час українці не тільки борються за свободу, право на самовизначення та ідентичність, але й успішно стримують поширення соціально значущих хвороб (ВІЛ, туберкульоз та вірусні гепатити).

Так, у січні 2022 року, до повномасштабного вторгнення росії, майже 130 тисяч людей отримували лікування АРТ в Україні, і близько 400 медичних закладів надавали послуги з лікування ВІЛ. Станом на 1 січня 2024 року на території, підконтрольній Україні, залишилося 344 заклади, і ми надаємо лікування більш ніж 118 тисячам людей. Решта закладів окуповані росіянами, знищені або пошкоджені. Доля ще 17 закладів невідома через активні бойові дії в регіоні та втрату зв’язку з керівництвом та персоналом.

«Незважаючи ні на що, ми продовжуємо надавати інтегровані послуги, повʼязані з ВІЛ, ТБ (туберкульозом) та ЗПТ (замісна підтримувальна терапія) тим, хто їх потребує, у 25 закладах. Якщо у 2004 році в Україні була лише одна ВІЛ-лікувальна установа, то зараз їх майже 350. Для гепатиту ми зросли з 40 медичних установ у 2019 році до 200 сьогодні. Кількість закладів ЗПТ збільшилася з 2 у 2004 році до понад 200 сьогодні. Завдяки розгалуженій мережі децентралізованих пунктів надання послуг ми змогли забезпечити безперервне лікування пацієнтів, які стали внутрішньо переміщеними особами з лютого 2022 року. Наші найкращі практики та рекомендації для всіх: зробіть послуги якомога ближчими до пацієнтів і розширюйте кількість інтегрованих пунктів надання послуг», — заявила Ольга Гвоздецька.

Окремо в.о. заступника Генерального директора ЦГЗ зупинилась на системі епіднагляду за недавніми випадками ВІЛ-інфекції. Розпочата в трьох регіонах у 2021 році, система буде впроваджена на національному рівні до кінця 2024 року — це стане можливим завдяки постійній підтримці CDC та PEPFAR і покращить національну систему епіднагляду за ВІЛ, що є надзвичайно важливим під час війни.

Насамкінець, Ольга Гвоздецька акцентувала увагу учасників на найважливішому — людях: «Незважаючи на небезпечні інфекції та непросвітне зло з яким нападає на нас росія, наші лікарі швидко впроваджують зміни та інновації – вони працюють відповідно до останніх протоколів ВООЗ. Вони підтримують стабільно високий рівень обслуговування, щоб врятувати і покращити життя тисяч людей. І як ви бачили, це має відображення у позитивній статистиці. Звичайно, це було б неможливо без неурядових організацій, громадянського суспільства та міжнародних донорів, які забезпечують наших медиків необхідним обладнанням та матеріалами, так само як наші міжнародні партнери забезпечують нашу незламну армію необхідною зброєю. Незважаючи на спустошення та руйнування, які божевільний російський диктатор приніс у наш дім, ми пишаємося тим, що можемо поділитися нашими уроками та успіхами зі світом», — та резюмувала: «Україна зіткнулася з багатьма викликами. Але, незважаючи на це, ми завжди продовжуємо йти вперед. Більше того, ми продовжуємо зростати».

Інші новини