Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Опис програми EU4Health
09.09.2022
14:56

Опис програми EU4Health

Пандемія COVID-19 виявила вразливість національних систем охорони здоров’я. Програма EU4Health була створена як відповідь на пандемію COVID-19 і для посилення кризової готовності в ЄС.

Це сприятиме розв’язанню довгострокових проблем зі здоров’ям шляхом створення міцніших, стійкіших і доступніших систем охорони здоров’я.

Завдяки бюджету в 5,3 млрд євро на період 2021–2027 років програма EU4Health є безпрецедентною фінансовою підтримкою ЄС у сфері охорони здоров’я.

EU4Health — чітке визначення того, що громадське здоров’я є пріоритетом для ЄС, і це один з основних інструментів, який відкриває шлях до Європейського союзу охорони здоров’я.

Програма створена на підставі Регламенту (ЄС) 2021/522EN і доповнює політику держав — членів ЄС для досягнення чотирьох загальних і десяти конкретних цілей.

Покращення та плекання здоров’я:

  • зміцнення здоров’я і профілактика захворювань, зокрема раку;
  • міжнародні ініціативи та співпраця в галузі охорони здоров’я.

Захист людей:

  • запобігання, готовність та реагування на транскордонні загрози здоров’ю;
  • доповнення національного запасу критично важливих продуктів;
  • створення резерву медичного і допоміжного персоналу.

Доступ до лікарських засобів і медичного обладнання:

  • забезпечення наявності, доступності та прийнятної ціни лікарських засобів, медичного приладдя і критично важливих продуктів.

Зміцнення систем охорони здоров’я:

  • поліпшення медичної аналітики, цифрових інструментів та послуг, цифрова трансформація охорони здоров’я;
  • покращення доступу до медичної допомоги;
  • розробка та імплементація законодавства ЄС у галузі охорони здоров’я і прийняття рішень на підставі доказових даних;
  • інтегрована робота національних систем охорони здоров’я.

Цілі програми EU4Health

EU4Health та Європейський союз охорони здоров’я

EU4Health прокладе шлях до Європейського союзу охорони здоров’я завдяки інвестиціям у такі пріоритетні напрями:

Інші напрями, такі як оцифровування систем охорони здоров’я, зменшення кількості інфекцій, стійких до антимікробних препаратів, і підвищення рівня вакцинації, також будуть у зоні уваги.

ЄС розширюватиме успішні ініціативи, як-от Європейські довідкові мережі з рідкісних захворювань, і продовжуватиме міжнародну співпрацю щодо глобальних загроз здоров’ю та викликів.

Робочі програми

EU4Health впроваджують за допомогою щорічних робочих програм, які охоплюють широкий спектр дій, згрупованих за чотирма всеосяжними «ланками», з наскрізною увагою до раку:

  • кризова готовність;
  • зміцнення здоров’я та профілактика захворювань;
  • системи охорони здоров’я та медичний персонал;
  • цифровізація.

EU4Health надає фінансування відповідним суб’єктам, організаціям охорони здоров’я та НУО з країн ЄС або країн, що не входять до ЄС, асоційованих із програмою.

Залучені партнери

Із 16 травня по 27 червня 2022 року тривали цільові консультації із зацікавленими сторонами, а 7 серпня відбувся захід для них. У результаті було підготовлено такі документи:

Щоб EU4Health стала реальністю, необхідно багато учасників.

Країни ЄС проводять консультації щодо пріоритетів і стратегічних орієнтирів програми та працюють разом із Комісією в «Керівній групі EU4Health», щоб забезпечити послідовність і взаємодоповнюваність із національною політикою охорони здоров’я. Вони надають свою думку Програмному комітету EU4Health перед ухваленням річних робочих програм.

Треті країни, асоційовані з програмою EU4Health, беруть участь у процесі консультацій і спостерігають за роботою Керівної групи та Програмного комітету EU4Health. Вони користуються фінансуванням, як і будь-яка інша країна ЄС.

Стейкхолдери — зацікавлені сторони, зокрема представники громадянського суспільства та асоціацій пацієнтів, науковці та організації медичних працівників, допомагають визначати пріоритети і стратегічні орієнтири, а також потреби, які мають бути розглянуті у межах річної робочої програми.

Європейський парламент інформують про підготовчу роботу та інформаційно-роз’яснювальну діяльність із зацікавленими сторонами.

Європейська комісія готує, ухвалює та впроваджує річні робочі програми, а також здійснює моніторинг та звітує про досягнення цілей програми. Також може запитувати думки відповідних децентралізованих установ і незалежних експертів у галузі охорони здоров’я щодо технічних або наукових питань, дотичних до реалізації програми.

Програму реалізує Виконавче агентство з охорони здоров’я та цифрових технологій (Health and Digital Executive Agency HaDEA).

Асоційовані країни, що не входять до ЄС

Норвегія, Ісландія, Україна та Молдова приєдналися до програми EU4Health.

Асоціацію і участь Норвегії та Ісландії (країни EFTA) у програмі EU4Health врегульовано Протоколом 31 про співпрацю в окремих сферах за межами чотирьох свобод Угоди про Європейську економічну зону (OJ No L 1, 3.1.1994, p. 3).

Єврокомісія підписала угоду про асоціацію із урядами України та Молдови, що відкриває доступ до фінансування ЄС для обох країн.

Фінансування і тендери

Виконавче агентство з охорони здоров’я та цифрових технологій (HaDEA) публікує інформацію про можливості фінансування в рамках програми EU4Health на своїх вебсторінках про конкурси пропозицій і тендери.

Синергія та взаємодоповнюваність з іншими фондами

Проблеми зі здоров’ям є наскрізними за своєю природою. EU4Health працює разом з іншими програмами, політиками, інструментами та діями ЄС:

Більше інформації

Попередні програми здоров’я

Із 2003 року програми охорони здоров’я ЄС генерували доказові засади для розробки обґрунтованої політики та подальших досліджень. Йдеться про найкращий досвід, інструменти й методології, що принесли користь як медичній спільноті, так і громадянам (наприклад, покращення діагностичних тестів, підтримка країн ЄС у розробці національних планів дій проти раку, поліпшення догляду за пацієнтами).

Докладніше — на сайті HaDEA

Інші новини